Eğitimin bireysel değerler ve yöneticilerin iş görme anlayışına etkisi: Türkiye’de yabancı dilde eğitim veren orta eğitim kurumları mezunları üzerine bir araştırma - Pazarcık, Yener (My University, 2010)
Bireyin toplumsallaşmasında, içinde doğulan ailenin, eğitim alınan okulların ve sonrasındaki çalışma yaşamının önemli etkileri vardır. Çalışma, bireyin toplumsallaşması sürecinde aile ve iş yaşamının dışında diğer bir toplumsallaşma ortamı olan eğitim hayatının etkisini ölçmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla araştırma tasarımına uygun olarak seçilmiş eğitim kurumlarının, mezunlarının, değer sistemlerine ve iş yaşamı üzerindeki etkisini görebilmek amacıyla da iş görme anlayışlarına olan etkisini ölçülmeye çalışılmıştır. Çalışma, dört bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde, araştırma ile hangi amaca odaklanıldığı konusunda ilgilileri bilgilendirmek için, araştırma sorularına ve araştırmanın amacına yer verilmiştir. İkinci bölümde ilk olarak, araştırma soruları bağlamında ifade edilmiş olan değişkenlerle ilişkili olarak kuramsal arka planı açıklamaya yönelik temel kavramlara yer verilmiştir. Bu bölümde kavram tanımlamalarıyla birlikte kavramlar arasındaki ilişkilerin literatürde nasıl yer bulduğuna dair görüşlere de yer verilmiştir. Genel olarak, kavram ve kavramlar ilişkileri araştırma sorusu bağlamında açıkladıktan sonra bireyin değer sisteminin oluşmasındaki başlıca faktörler ve bu faktörlerden birisi olarak varsaydığımız eğitim olgusunun rolüne dair kuramsal altyapı, detaylı olarak aktarılmıştır. Üçüncü bölüm, kuramsal temellerle açıklamaya çalıştığımız değerlerin oluşumu ve eğitim ilişkisini, bir araştırma ile ele aldığımız kısımdır. Bu bölümde öncelikli olarak araştırmanın soru ve amacına yer verildiği giriş bölümünün devamı olarak araştırmanın önemine, yöntemine, sürecine ve bulgularına yer verilmiştir. Değerlerin oluşumu ve eğitim ilişkisine dair tasarlanan araştırma, oluşturulan ana ve alt hipotezler bağlamında bu bölümde yer almıştır. Araştırma hipotezleri, araştırma amacına uygun testlerle ele alınmıştır. Dördüncü ve son bölüm ise kuramsal altyapı ve buna uygun yürütülen araştırma ile elde edilen sonuçların, kuram, yöntem ve bulgular bağlamında değerlendirildiği, literatüre yapıldığı düşünülen katkının ele alındığı bölümdür. Ayrıca bu bölümde, gelecekte değerlerin oluşumu ve eğitim ilişkisini yönetsel bağlamda ele alacak araştırmacılara araştırmanın yürütüldüğü tüm süreç boyunca çeşitli deneyimlerle elde edilmiş ve gelecek araştırmalara kolaylaştırıcı etki yapacağı düşünülen önerilere yer verilmiştir.

Family, schools and after work life have an important impact on the socialization of an individual. This study aims to measure the impact of the education life, which is another socialization environment apart from family and work life, on the socialization process of an individual. For this purpose, it was tried to measure the impact of the educational institutions that was selected in accordance with the research design on their alumni’s value systems and The Turkish Work Mentality. This study consists of four chapters. In chapter one it is explained the research questions and the aim of the research in order to give information about the focus of this study. In chapter two, firstly, main concepts are explained in terms of the research questions and variables. This section, in addition to concepts’ definitions, includes some explanations about the mutual relationships between concepts in terms of the literature. In general, after clarifying concepts and their mutual relations in terms of research questions, it is explained in depth that the theoretical backgrounds of the main factors that affect the formation of an individual’s value system and the role of education which is assumed as a fact that also affects this process. Chapter three is the section that we handle the relationship between the formation of values and the education with a research. This section includes the information about the importance of this study, methodology, and findings. The study, which was designed to measure the relationship between the formation of values and the education, appears in this section with its main and sub hypotheses. These hypotheses were handled with the appropriate tests. The final chapter, chapter four, includes the comments on the potential contribution of this study to the literature. Moreover, this section includes some suggestions that would be useful for future research that aim to analyze the relationship between the formation of values and the education in terms of management.
Keywords: Eğitim Yönetimi; Eğitim_Yabancı Dil; Yönetim ve Organizasyon