Anonim şirketlerde rüçhan hakkı - Keskin, Ümit Gökhan (My University, 2019)
“Anonim Şirketlerde Rüçhan Hakkı” konulu bu çalışmamızda, rüçhan hakkının anonim şirketlerdeki görünümü, rüçhan hakkı kavramı, kavramın tarihçesi, geçmişten günümüze rüçhan hakkı kavramının gelişimi, Türk Ticaret Kanunları kapsamında geçirdiği değişimler, güncel 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun bu hakla ilgili olarak getirdiği yenilikler, rüçhan hakkının hukuki niteliği, bu hakkın kullanılma usulü, bu hakkın sermaye sistemleriyle olan ilişkisi, sermaye artırımlarıyla olan bağlantısı, gerçekleştirilen sermaye artırımının iç kaynaklardan ya da dış kaynaklardan yapılması halinde ortaya çıkan farklılıklar ve artırımın kaynağıyla rüçhan hakkının bağlantıları, rüçhan hakkının pay sahiplerine ne gibi ayrıcalıklar sağladığı, bir pay sahipliği hakkı olan rüçhan hakkının hangi hallerde sınırlandırılabileceği veya kaldırılabileceği, hakkın sınırlandırılmasının ya da kaldırılmasının hangi usul ve esaslarla gerçekleştirileceği, sınırlandırma ve kaldırma hallerinde söz konusu olan haklı sebep kavramının sınırları, rüçhan hakkı sınırlandırılırken ya da kaldırılırken alınan genel kurul kararlarına karşı başvurulabilecek hukuki yollar, bağlantılı olduğu konularla birlikte temel çerçevesi çizilerek incelenmekte, uygulamada bu durumların ne gibi sorunlara yol açtığı dikkate alınarak güncel mahkeme kararları ile doktrinde ve mukayeseli hukuktaki rüçhan hakkıyla ilgili görüşler doğrultusunda açıklanmıştır.

In our study on “Preemptive rights in Joint Stock Companies”, the status of the preemptive right in joint stock companies, the concept, history and development of the preemptive right until today, the modifications the concept of the preemptive right has experienced within the Turkish Commercial Codes, the novelties introduced by the latest Turkish Commercial Code No 6102, the legal nature and ways of usage of the preemptive right and its relationship with the capital systems and the increase in the capital, the distinction between the increase in the capital received from internal or external sources, and the nexus between the source of the increase and the preemptive right, the privileges given by the preemptive right to shareholders, the conditions, ways and grounds for the restriction or elimination of the preemptive right which is a shareholder right, the limits of the concept of the reasonable ground in times of the restriction or elimination, the legal remedies available for decisions of the general assembly on the restriction or elimination of the preemptive right are being explored within its fundamental frames together with the related themes, the issues raised as a result of these conditions are described in connection with the latest case law and the approaches to the preemptive right in the doctrine and comparative law.
Keywords: Anonim şirketler; Capital Increase from External Sources; Civil law; Dış Kaynaklardan Sermaye Artırımı; Hukuk; Law; Medeni hukuk; Öncelikli Pay Alma Hakkı; Pay Sahiplerinin Öncelikli Alım Hakkı; Pay Sahipliği Hakkı; Pre-emptive Right; Preemption; Right of first refusal; Right of Preemption; Right to Subscribe to New Shares; Rüçhan; Rüçhan hakkı; Shareholder Rights; Shareholders’ Right Of Preemption; Stock companies; Yeni Pay Alma Hakkı