Çalışanlara uygulanan mental sağlık ilk yardım eğitiminin bilgi, tutum ve davranışlara etkisi - Yegen, İlknur (My University, 2024)
Amaç: Bu çalışma, Türkiye’de hemşire liderliğinde uygulanan mental sağlık ilk yardım eğitiminin ofis çalışanlarının ruh sağlığı ve ruh sağlığı okuryazarlığına etkisini belirlemek amacıyla ön test- son test kontrol gruplu randomize kontrollü deneysel bir çalışma şeklinde planlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma, randomize olarak ayrılan deney grubunda 88, kontrol grubunda 90 çalışan ile yapıldı. Veriler çevrimiçi olarak Pozitif Ruh Sağlığı ölçeği Mental Sağlık Okuryazarlık ölçeği ve Genel Sağlık Anketi ile toplandı. Girişim grubuna mental sağlık ilk yardım eğitimi verildi ve kontrol grubuna ise herhangi bir girişim uygulanmadı. Bulgular: Mental sağlık ilk yardım eğitimi sonrasında kişisel memnuniyet, prososyal tutum, öz denetim, problem çözme ve kendini gerçekleştirme, kişiler arası ilişkiler ve pozitif ruh sağlığı son test puanlarının girişim grubu lehine yükseldiği bulundu (p<0.05). Aynı zamanda girişim grubunun bilgi, inanç ve kaynak odaklı ruh sağlığı okuryazarlığı puanlarının arttığı saptandı (p<0.05). Sonuç: Mental sağlık ilk yardım eğitiminin etkili bir program olduğu ve iş yerlerinde kullanılabileceği belirlendi. Mental sağlık ilk yardım eğitimi farklı toplum gruplarında yapılan çalışmalarda mental sağlığın geliştirilmesi ve farkındalığın artması yönünden fayda sağlayabilir.

Objective: This study was a pre-test and post-test control group design in order to determine the effect of nurse-led mental health first aid training on mental health and mental health literacy of office workers in Turkey. Material and Methods: The study was performed with 88 employees in the intervention group and 90 employees in the control group, who were randomly allocated. The data were collected with Positive Mental Health Scale, Mental Health Literacy Scale and General Health Questionnaire via online forms. The intervention group received mental health first aid course and no intervention was applied to the control group. Results: Following the mental health first aid training, post-test scores of the positive mental health scale, personal satisfaction, prosocial attitude, problem solving and self-realization, self-control, and interpersonal relationship skills were found to increase in favor of the intervention group (p<0.05). At the same time, it was determined that knowledge, belief and resource-oriented mental health literacy scores of the intervention group increased (p<0.05). Conclusion: Mental health first aid training was determined to be an effective program and can be used in workplaces. Mental health first aid training can be beneficial in terms of improving mental health and increasing awareness in studies conducted in different community groups.
the effect of mental health first aid training on employees’ knowledge, attitude and behaviors
Keywords: Akıl sağlığı; Community Health Nursing; Çalışma ortamı; Halk Sağlığı Hemşireliği; İş stresi; İş yaşamı kalitesi; Job stress; Mental health; mental health literacy; Mental sağlık ilk yardım eğitimi; positive mental health; pozitif ruh sağlığı Mental health first aid; Psikolojik açıdan; Psychological aspects; Quality of work life; ruh sağlığı okuryazarlığı; Work environment