Kağıt, mürekkep ve baskı makinalarının gazete üretiminde kaliteye etkisi - Kekik, Hatice (My University, 2004)
Gazete baskısında kalite faktörü görüntülü ve görüntüsüz alan oluşumlarından meydana gelmektedir. Bunun dışında baskının orjinale bağlılığı yada bağımsızlığı da kaliteyi etkiler. Gazetede basımında kağıdın bazı belirgin özelliklerinin olması gerekir. Bu özellikler bir çok yönden kaliteyi etkiler ki şöyle; düzgün olmayan bir kağıt baskı makinasından geçemez ya da zor geçer, geçtiğini farz edelim insanlar ellerinde buruşuk bir kağıt istemezler, yazılar okunmaz resimler görünmez bir çok problem yaşanır. Kalite isteğe uygunluk derecesidir. İnsanlar gözlerine düzgün ve doğru görünen işleri tercih ederler. Bu yüzden kağıt kalitesinde en önemli özellik yüzeysel düzgünlüktür. Yüzeysel düzgünlüğün yanında kağıdın renginin beyaza yakın olması ve uygun gramajlı olması da gerekmektedir. Baskıya dayanıklılğı için de sağlam ve elastiki olması gerekir. Mürekkep viskozite, akıcılık ve çekiş gibi fiziksel özellikleri ve bazı kimyasal özellikleri ile gazete kağıdı üzerinde düzgün yüzeyli ince bir tabaka meydana getirir. Mürekkeplerin renk tonları tek, tramlı ve üst üste baskılarda kağıdın renginden etkilenir. Bunun için de örnek baskılar yapılabilir. Kağıt üzerinde parlak canlı bir mürrekkep tabakası basılması istenir. Bu yüzden mürekkep içerisindeki kimyasal maddelerin standartlara uygun şekilde olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra içerisine toz kaçmaması, baskı sırasında mürekkep-su dengesinin korunması, kesme, katlama ve şekillendirme işlemlerine dayanıklı olması gerekmektedir. Baskı makinaları üretim doğrultusunda, ihtiyaca göre çeşitli konfigürasyonlarda kullanılmalıdır. Bunun için tiraj yüksekliği, kalite talebi, üretim kapasitesi gibi önemli unsurlar göz ardı edilmemelidir. Rotasyon baskı makinesi yapı itibariyle; bobin standı, debitör, baskı üniteleri, sıvama aparatı, katlama aparatı iskelesi ( çevirme milleri ), dikiş ve yapıştırma aparatları, katlama ünitesi, plano çıkış için enine kesici ünitelerinden oluşur.Bunlar dışında işlevsel olarak her ihtiyaca cevap verebilecek daha bir çok ek makine ve aparatlar mevcuttur. Hem baskı üniteleri hem de bir çok gerekli teçhizatların yanı sıra idare ve ayar tertibatları modüler sistemlerle konfigüre edilebilir. Bu konfigürasyonlar yapılırken bazı önemli unsurlar göz önünde bulundurulmalıdır; bobin eni, silindir kuturu, kağıt yolu sayısı, baskı ünite türü ve sayısı, katlama imkanları, piyasadan gelen özel talepler. Temmuz, 2004 Hatice KEKİK

The quality factor for newspaper printing consists of space formations with or without images. In addition to this, dependence or independence of a printing to its original impacts the quality. Paper should have certain clear specifications for newspaper printing. These specifications affect the paper at many respects such as. An uneven paper cannot pass or hardly passes through printing machine. Assuming that it passes, people do not want to feel wrinkled paper in their hands, lettres are illegible, pictures are invisible and many problems occur. Quality is the degree of conformity with demand. People prefer those works, which seem proper and correct. Therefore, the most important feature for the quality of paper is surface smoothness. In addition to surface smoothness , the color of paper should be close to white and have a proper weight in grams and also the paper should be strong and elastic for resistance against printing. Phsical specifications such as ink, viscosity and pulling and certain chemical specifications generate a fine layer with a smooth surface on newspaper sheet. Color shades of inks are affected by the color of paper for single, tram and overlap printings. A shiny and lively ink layer is demanded on paper. Therefore, chemical substances in ink should comply with the standards. Besides, no dust must penetrate into it, ink-water balance must be maintained during printing and it should be resistant against cutting, folding and shaping processes. Printing machines should be used in different configurations according to needs in accordance with the production. For this purpose, significant issues such as circulation amount, quality demand, production capacity should not be disregarded. Rotation printing machine consists of coil stand, discharger, printing units, plastering apparatus, folding unit and horizontal cutter units for place outlet. In addition to these, there are many supplementary machines and apparatus to fulfill every need functionally. Both printing units and several necessary equipments, control and setting appliances are also configurable through modular systems. While perfoming these configurations, some important issues should be taken into consideration such as width of coil, cylinder midline, paper way number, printing unit type and number, folding opportunities and special demands by mark July, 2004 Hatice KEKİK
Keywords: Matbaacılık