Türkiye’ deki yabancı sermaye yatırımları yönünden Fransa’ nın Türkiye’ ye yaptığı yatırımların Türk ekonomisindeki yeri ve analizi - Karakulakoğlu, Murat (My University, 2000)
TÜRKİYE'DEKİ YABANCI SERMAYE YATIRIMLARI YÖNÜNDEN FRANSA'NIN TÜRKİYE'YE YAPTIĞI YATIRIMLARIN TÜRK EKONOMİSİNDEKİ YERİ VE ANALİZİ Ülkemize ilk yabancı sermayenin 1850'li yıllarda Kapitülasyonlar ile girdiğini söyleyebiliriz. Bu yıllardan sonra ülkemizde yabancı sermaye inişli çıkışlı bir grafik çizmiştir. Ülkemiz Yabancı Sermaye açısından en liberal bir yasaya sahip olmasına rağmen bu konuda oldukça sıkıntılıdır. Dünyada çok uluslu şirketlerle birlikte yabancı sermaye özellikle az gelişmiş ülkeler açısından oldukça önemlidir. Çünkü az gelişmiş ülkelerin en önemli sorunlarından biri sermaye yetersizliğidir. Ayrıca yabancı sermaye teknoloji transferine, yönetime ve işletmeciliğe etkisi,refaha etkisi gibi sebeplerden de önemlidir. Ülkemizde yabancı sermaye esas olarak 1980'den sonra kendini göstermiştir. Fakat halen de istenilen seviyeye ulaşamamıştır. Bunda ülkemizdeki siyasi ve iktisadi istikrarsızlıkların önemli payı vardır. Yabancı sermaye açısından ülkelerin genel toplamında, ülkemize fiilen gelen yabancı sermayelerde ilk sırayı Fransa almaktadır. Bugün ülkemizde Renault, Lafarge, Alstom vb. gibi birçok Fransız sermayeli şirket bulunmaktadır. Bunların ülke ekonomisine istihdam, milli gelir gibi makro ekonomik konularda oldukça olumlu etkisi vardır. Özellikle Fransız yabancı sermayedarları 1990'dan itibaren ülkemizdeki özelleştirmeleri en az bizler kadar yakından izlemekte ve bundan pay almak istemektedirler. Bu açıdan Fransa, yabancı sermayeyi kullanarak gelişmemizi sağlamada büyük bir potansiyeldir. Bugün ülkemizde yaklaşık 400'e'yakın Fransız firması vardır. AB'ye girme sürecinde bazı uyumlu kanunlarla başta Fransız yabancı sermayesi olmak üzere birçok yabancı sermayeyi ülkemize çekersek gelişmişlik yolunda önemli adımlar atabiliriz. Çünkü bugün birçok ülke başta Çin olmak üzere yabancı sermayeyi çok olumlu bir şekilde kullanmışlardır. Bizim ülkemizin yabancı sermaye konusunda sınıfta kaldığını söyleyebiliriz. Az gelişmişlikten gelişmişliğe doğru atılan en önemli adımlardan biri yabancı sermayeyi istenilen şekilde ekonomiye adapte edebilmektir. Ülkemiz açısından yabancı sermaye tüm dünya ülkeleri gibi oldukça önemli bir ekonomik olaydır. Analıysıs and the importance of the investments of France for Economics of Turkey and foreign Capital investments in Turkey Turkey was first introdısced to foreign capital 1 with capitilations in 1850.After these years, foreign capital had fluctesated for long time.Altough foreign capital hasn't been restricted by liberal law,Turkey is in difficulty for this. The foreign capital is very important for third world countries and international companres. Because the lack of capital is the most important problem for third world countries. Moreover foreign capital is important for instance technology transfer,the influence of business adminstranon and management. Basıcally the foreign capital storted coming into Turkey after 1980. However it is stir not at the desired stage. There are politic and economic unstability in our country which effeet coming of foreign capital. In Turkey France is the first among countries that have investments in Turkey . There are many companies that have French capital in our country for example Renault, Lafarge, Alstom so on... They have pozitif effects on the employment and national income. Esspecially French capitalists have been following privatisations in Turkey since 1990 and they went to have a share from this. In this very France is a good potentral for Turkey to devolepment by using foreign capital. There are approximetely 400 French company in Turkey. During attending AB we can take some for laws.Because there are many countries that use foreign capital very effectively for example Chine...We were not able to pass the class by using foreign capital . The most important step taken from underdevelopment to development is to adapt foreign capital into the economy.Economic for our country foreign capital is a farrly important case like other countries.
Keywords: Çok taraflı işbirliği; Ekonomi; Ekonomi_Türkiye; Uluslararası ekonomi; Yabancı Sermaye Yatırımları