The effect of mega sporting events on the host city - YILMAZ, SEMİH (My University, 2023)
Purpose: This study examines the Olympic Games as mega sports events. The aim of this research is to investigate the effects of mega sports events on host countries in the light of relevant literature. Method: This study is a systematic review. Document analysis was used as the data collection technique. The literature data of the study was obtained by searching the "Yök Thesis Databases," "Dergipark," and "ScienceDirect" search engines using four keywords: “Olympics”, “Effects of the Olympics”, “Olympic Games” and "Mega Sports Events." The quantitative output of the studies on the Olympics in "Dergipark," "ScienceDirect," and "Yök Thesis Database" was examined, and the outputs of the studies on the effects of the Olympics on the host country between 2012-2022 were interpreted. Results: When the findings of the studies were evaluated, it was concluded that mega sports events have impacts on tourism, world peace, motivation, economy, politics, environmental sustainability, and heritage. Based on the findings obtained from the research, it was concluded that major sports organizations in the literature, such as the Olympics, may provide significant opportunities for the host cities. Conclusion: The research has revealed that the Olympics leave a sustainable legacy for the host city, with impacts on politics, tourism, socio-cultural values, economics, world peace, and the sustainable development of the environment. Furthermore, the Olympics contribute to the development of sports culture, city services, environmental protection studies, and the cultural, social, and economic development of the host cities.

Amaç: Bu çalışmada mega spor etkinlikleri olarak Olimpiyat Oyunları incelenmiştir. Bu araştırmada ilgili alan yazın ışığında Mega Spor etkinliklerinin ev sahibi ülkeler üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma sistematik bir derlemedir. Çalışmalarda bilgi toplama tekniği olarak doküman analizi kullanılmıştır. Çalışmanın literatür verileri, “Yök Tez Veritabanları”, “Dergipark”, “ScienceDirect” arama motorları; aranarak oluşturulmuştur, “Olimpiyatlar”, “Olimpiyatların Etkileri”, “Olimpiyat Oyunları” ve “Mega Spor Etkinlikleri” anahtar kelimeleri olmak üzere 4 anahtar kelime ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada “Dergipark”, “ScienceDirect” ve “Yök Tez Veritabanında” Olimpiyatlar konusunda yapılan çalışmaların nicelik çıktısı araştırılıp, 2012-2022 yılları arasında olimpiyatların ev sahibi ülkeye etkileri olan çalışmaların çıktıları yorumlanmıştır. Bulgular: Çalışmaların bulguları değerlendirildiğinde mega spor etkinliklerinin; turizm, dünya barışı, motivasyon, ekonomik, politik, çevresel sürdürülebilirlik ve miras etkilerinin olduğu sonuçları elde edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular ışığında literatürde yer alan başlıca spor organizasyonları olan olimpiyatların ev sahibi şehirler için önemli fırsatlara sahip olabileceği sonucu elde edilmiştir. Sonuç: Araştırma, Olimpiyatların ev sahibi şehre sürdürülebilir bir miras bıraktığını, politika, turizm, sosyo-kültürel değerler, ekonomi, dünya barışı ve çevrenin sürdürülebilir kalkınması üzerindeki etkilerinin belirtilerini ortaya koymuştur. Ayrıca, Olimpiyatlar, spor kültürünün, şehir hizmetlerinin, çevre koruma çalışmalarının ve ev sahibi şehirlerin kültürel, sosyal ve ekonomik gelişimine katkıda bulunmaktadır.
Mega spor etkinliklerinin ev sahibi kent üzerindeki etkisi
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Eğitim; Beden Eğitimi ve Spor; Social Sciences and Humanities; Education; Physical Education and Sports; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; EĞİTİM VE EĞİTİM ARAŞTIRMASI; EĞİTİM, BİLİMSEL DİSİPLİNLER; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; EDUCATION & EDUCATIONAL RESEARCH; EDUCATION, SCIENTIFIC DISCIPLINES; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Social Sciences & Humanities; Olympics; Effects of the olympics; Olympics games; Mega sports events; Olimpiyatlar; Olimpiyatların etkileri; Olimpiyat oyunları; Mega spor etkinlikleri