Tıbbi beslenme tedavisi ile birlikte kızılcık (Cornus mas L.) meyvesinin alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması olan bireylerde beslenme durumuna etkisinin belirlenmesi - Bayram, Hatice Merve (My University, 2022)
Amaç: Bu çalışmanın amacı metabolik disfonksiyonla ilişkili yağlı karaciğer hastalığı (MAFLD) tanısı almış yetişkinlerde tıbbi beslenme tedavisi (TBT) ile birlikte kızılcık (Cornus mas L., CM) meyvesinin beslenme durumu ile biyokimyasal parametreler üzerindeki etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırma hekim tarafından MAFLD tanısı almış 87 hasta ile 21 sağlıklı bireyden oluşmuştur. Çalışma grupları rastgele 5’e ayrılmıştır: TBT ile birlikte 30 g/ gün liyofilize CM alan grup (ÇG-1), sadece TBT alan grup (ÇG-2), sadece 30 g/ gün liyofilize CM alan grup (ÇG-3), hasta kontrol grubu (ÇG-4) ve sağlıklı kontrol grubudur (ÇG-5). Tüm katılımcıların beslenme durumları ve biyokimyasal parametreleri başlangıç ve 8. hafta sonunda alınmıştır. Verilerin analizi SPSS 24.0 ile yapılmıştır. Bulgular: ÇG-1, 2 ve 3'te erkek katılımcılarda vücut ağırlığı, beden kütle indeksi (p= 0,005, p= 0,005, p=0,028), vücut yağ kütlesi (p= 0,005, p= 0,013, p=0,019) ile bel çevreleri (p= 0,005, p= 0,005, p=0,007); kadınlarda ise yağ kütlesi (p= 0,002, p= 0,003, p=0,045) ile bel çevreleri (p= 0,002, p= 0,003, p=0,010) anlamlı düzeyde azalmıştır. Ayrıca bu 3 grupta kan glukoz ve lipid profillerinde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azalma görülmüştür. ÇG-1 ile 2 arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Sonuç: MAFLD hastalarında TBT’ye ek olarak liyofilize CM meyvesi tüketiminin sadece TBT’ye kıyasla beslenme durumu ve biyokimyasal parametreler üzerinde istatistiksel olarak farklı bir etkisi saptanmamıştır. Tek başına liyofilize CM meyvesinin ise bu hastalarında steatozu değiştirmeksizin antropometrik ölçümler ile biyokimyasal parametreleri azaltıcı etkileri olduğu bulunmuştur. Liyofilize CM meyveleri MAFLD hastalarında beslenmelerine alternatif olarak kullanılabilir.

Objective: The aim of this study was to determine the effect of cornelian cherry (Cornus mas L., CM) fruit on nutritional status and biochemical parameters in combination with medical nutrition therapy (MNT) in metabolic (dysfunction)-associated fatty liver disease (MAFLD) patients. Materials and Methods: The study included 87 MAFLD patients and 21 healthy individuals. The participants were randomly divided into 5 groups: 30 g/ day CM with MNT (SG-1), only MNT (SG-2), only 30 g/ day CM (SG-3), patient control group (SG-4) and healthy control group (SG-5). Nutritional status and biochemical parameters of participants were taken at the beginning and end of the 8th week. Data analyzed with SPSS 24.0. Results: In SG-1, 2, and 3, significant decrease was found in body weight, body mass index (p= 0.005, p= 0.005, p=0.028), body fat mass (p= 0.005, p= 0.013, p=0.019), waist circumference ( p= 0.005, p= 0.005, p=0.007) in male; and in body fat mass (p= 0.002, p= 0.003, p=0.045) and waist circumference (p= 0.002, p= 0.003, p=0.010) in women. In these three groups, blood glucose and lipid profiles decreased statistically significantly. There was no statistically significant difference between SG-1 and 2. Conclusion: Consumption of lyophilized CM fruit in addition to MNT had no statistically significant effect on nutritional status or biochemical parameters in MAFLD patients when compared to MNT alone. Only lyophilized CM fruit consumption was found to have a lowering effect on anthropometric measurements and biochemical parameters without changing steatosis. MAFLD patients can benefit from lyophilized CM fruits as an alternative supplement.
Keywords: beslenme durumu Medical nutrition therapy; Beslenme tedavisi; Bitkiler, Tıbbi; cornelian cherry; kızılcık; metabolic associated fatty liver disease; metabolik disfonksiyon ile ilişkili yağlı karaciğer hastalığı; Nutrition therapy; nutritional status; Plants, Medicinal; Tıbbi beslenme tedavisi