Güneş enerjisi takviyeli elektrikle çalışan tekerlekli sandalye - Turan, Cengiz (My University, 2005)
Bu çalışmada, yürüme özürlü insanların kullandığı akülü tekerlekli sandalyelerin, akülerinin güneş enerjisi ile şarj edilmeleri planlanmış ve örnek bir çalışmanın deneysel değerleri ortaya çıkarılmıştır. Yapılan uygulamada, piyasada kullanılan herhangi bir tekerlekli sandalyenin büyük tekerlerine tahrik veren, 12 voltluk iki adet doğru akım motoru bağlanmıştır. Yine bu aracın altına, 12 voltluk bir akü monte edilmiş ve uzaktan kumanda ile çalışacak şekilde, kumanda ve elektrik tesisatı kurulmuştur. Gerekli düzenek hazırlandıktan sonra, 42 watt gücünde bir güneş paneli aracın üst kısmına uygun bir şekilde yerleştirilmiştir. Panelin elektrik çıkış uçları aküyü şarj edecek şekilde akü kutup başlarına bağlanmıştır. Panel ile akü arasına şarj voltajını sürekli kontrol edip ayarlayan bir regülatör yerleştirilmiştir. Tekerlekli sandalyenin hareket ettirilmesi, uzaktan kumandanın üzerindeki butonları ileri geri ve sağa sola esneterek sağlanır. Buton ileri esnetildiğinde her iki motora eşit enerji gönderilerek ileri düz gidiş sağlanır. Buton geri esnetildiğinde iki motor aynı anda geriye döner. Sağa dönüşlerde sağdaki motorun enerjisi kesilerek sadece sol motor tahrik verir ve araç sağa döner. Sola dönüşte aynı işlemin tersi yapılır. Kumandadan çıkan sinyaller, alıcı devre sayesinde rölelere iletilir. Röleler de aküden gelen akımı istenilen komuta göre motorlara iletir. Motorlar enerjisini aküden alır. Aracın üst kısmında bulunan panel güneşten gelen ışınımları direk elektrik enerjisine dönüştürerek, akünün azalan enerjisini doldurmaya çalışır. Bu sayede tekerlekli sandalye sabit bir şarj ünitesine bağımlı kalmaktan kurtularak daha uzun süreli bağımsız hareket edebilme yeteneğine sahip olur. Yapılan deneysel çalışmalar, İstanbul'da ve temmuz ayında yapılmıştır. Tekerlekli sandalyenin aküsü tam şarj edildikten sonra güneş panelini takmadan araç aralıksız kullanılmıştır. Bu şekilde aracın aldığı yol 8 000 m olarak tespit edilmiştir. Daha sonra aynı işlemler güneş paneli takılarak tekrarlanmış ve aralıksız kullanımda aracın 11 000 m yol aldığı gözlenmiştir. Böylece güneş panelinin avantajı deneysel olarak ispatlanmıştır. Yine bu tezin deneysel kısmının dışındaki diğer bölümlerde, düzenekte kullanılan tüm parçalar hakkında kapsamlı bilgiler sunulmuştur.Bu bilgiler arasında parçaların (güneş paneli, motorlar…) üretim yöntemlerinden çeşitlerine, çalışma prensiplerinden avantaj ve dezavantajlarına kadar çeşitli bilgilere ulaşmak mümkündür. Güneş enerjili sistemlerin öneminin hızla arttığı günümüzde, yapılan bu yüksek lisans tez çalışmasının bu alanda yapılan çalışmalara az da olsa bir katkı sağlayacağı bir gerçektir. In this study, it is planned that charging handicapped person chair battaries with solar energy and appeared some values from an experimental study. In this application, 12 V two direct current motors have been connected to wheels, that convey motion to a handicapped person chair. Also under this chair, 12 V battery has been put and according to remote control, electrical system was installed. After this system was installed, a solar panel, 42 watt power capacity, was put on the chair. As the panel was charged to battery, terminal of the panel was connected to the battery poles. Between battery and panel, a regulator has been replaced for controlling and setting continuously. Two elastic button on the remote control device provide the chair motion. If the button bends towards forward, energy is delivered each two motors, so it is caused straight drive. If the button bends towards backward, motors turn reverse. In turning right, the right motor energy is interrupted, the motion is supplied by only left motor so it turns right. In turning left same process is repeated but reversely. Remote control devices signals are transferred to relays by acceptor circuit. Relays, transferred current from battery to motors according to commands. Motors provides its energy from battery. The panel on the vehicle, is transformed the solar radiation to direct electricity and tried to charge less battery. Thus wheelchair is rescued from depending on stable charging unit., so it have become independent motion ability longer time. This experimental studies was done in july and in İstanbul. After wheelchairs battery was charged fully, vehicle have been used without attached solar panel continuously. Thus vehicles driving distance is determined 8000 meters. After that, same process was repeated with using solar panel and in continuous driving, vehicle was travelled 11000 meters. Thus advantage of solar panel was demonstrated with experimental application. Also full information are presented about all mechanism components, exception of experimental part of this thesis. Between this informations it is possible to reach , from components manufacturing method to its tips, from process principles to its advantages or disadvantages. In there days that increased emphasis of solar energy, it is realy this bachelor's degree thesis was aided other studies in that area.
Keywords: Güneş Enerjisi