Anarşist dergilerde değişen söylem: erken 20. yüzyıl ve 21. yüzyıl anarşist dergileri arasında karşılaştırmalı söylem analizi - Uğur, Gökhan (My University, 2009)
Anarşizm Birinci Dünya Savaşı’na kadar devrimci solun merkezinde yer almıştır; Sovyetler Birliği’nin kurulmasıyla düşüş evresine girmiş ancak Sovyet rejiminin yıkılmasından sonra oluşan konjonktürde kendisi için uygun şartları yeniden yakalamıştır. Çalışmamız kapsamında anarşizmin geçmişten günümüze kaydettiği değişiklikler “Eleştirel Söylem Analizi”ne başvurularak incelenmiştir. “Eleştirel Söylem Analizi” sosyokültürel olaylar ile metinlerin söylemleri arasında karşılıklı bir bağ kurmaktadır. Bu durumda çalışmamız Birinci Dünya Savaşı’ndan önce çıkan Blast ve Mother Earth dergileri ile 2005 yılından itibaren çıkmakta olan Rolling Thunder dergisinin söylemlerini karşılaştırarak günümüz anarşizminin sahip olduğu yeni eğilimleri tespit etmeyi amaçlamıştır. Gerçekleştirilen karşılaştırmalı “Eleştirel Söylem Analizi” sonucunda anarşizmin aradan geçen süre içinde sosyokültürel olaylardan etkilendiği ve bu olayların metinlerin söylemlerini şekillendirdiği görülmüştür. Anarşi, anarşizm, otorite, hiyerarşi, Eleştirel Söylem Analizi.

Although anarchism is in the center of revolutionary left until the First World War, Soviet Union causes anarchism to decrease and during that regime anarchism is in stagnation period. Anarchism reaches again, however, the suitable conditions after collapse of Soviet Union. Throughout our study, changes in anarchism from past to present is studied through applying Critical Discourse Analysis to anarchist texts. Critical Discourse Analysis sees a reciprocal connection between sociocultural practice and textual discourse. Therefore our study aims to determine new tendencies in present anarchism through analyzing discourse of Blast and Mother Earth magazines, which were published before the First World War, and Rolling Thunder magazine, which has been published since 2005. As a result of conducted Critical Discourse Analysis, effects of sociocultural practices on anarchism and their influence on anarchist discourse is determined. Key Words: Anarchy, anarchism, authority, hierarchy, Critical Discourse Analysis.
Keywords: Halkla ilişkiler; Halkla İlişkiler_Anarşizm; İletişim