Hiperlipidemi yapılmış farelerin kanlarında oksidlenmiş düşük dansiteli lipoprotein ve lipid peroksidasyonun değerlendirilmesi - Şahin, Ali (My University, 2010)
HİPERLİPİDEMİ YAPILMIŞ FARELERİN KANLARINDA OKSİDLENMİŞ DÜŞÜK DANSİTELİ LİPOPROTEİN VE LİPİD PEROKSİDASYONUN DEĞERLENDİRİLMESİ Aterosklerotik olayların gelişiminde hiperlipidemi önemli bir yer tutar. İçinde köpük hücreleri bulunduran aterosklerotik plakta bulunan başlıca lipid türü düşük dansiteli lipoproteinlerdir (LDL). Bu nedenle LDL oksidasyonunun ateroskleroz gelişiminde önemli olduğu kabul edilir. Köpük hücrelerinin öncüsü olan makrofajlar doğal LDL’yi toplamaz. Modifiye olmuş LDL’nin incelenmesi aterosklerozun anlaşılmasında önem taşır. Bu çalışmada deneysel hiperlipidemi yapılmış hayvanlarda, oksidlenmiş LDL (ox-LDL), lipid peroksidasyonu ve sialik asid değerleri incelendi. Ayrıca Apo B ve LDL konjugatı ilave edilen hiperlipidemi modelinin nasıl değiştiğine bakıldı. Çalışmada 32 tane C57BL/ 6 türü fare kullanıldı. Deney hayvanları her biri 8 adet olmak üzere 4 gruba ayrıldı. 1-Kontrol grubu (n=8), 2-Hiperlipidemik grup (n=8), 3-Hiperlipidemik+Apo-B grubu (n=8), 4-Hiperlipidemik+LDL grubu (n=8). 2 ay sonunda sakrifiye edilen hayvanlardan rutin lipid parametreleri, ox-LDL, LPO, GSH ve sialikasid analizlerini yapmak için kan ve karaciğer örnekleri alındı. Total lipid, kolesterol, LDL-C hiperlipidemik grupta kontrol gruba göre anlamlı olarak yüksekti (p<0,001). LDL-C hem Apo-B hem de LDL konjugatı verilen hiperlipidemik grupta anlamlı olarak azalmıştı (p<0,002,p<0,001). Kısa süreli deneysel hiperlipidemide ox-LDL değerleri hem serumda hem de karaciğer homojenatında artmıştı, verilen konjugatların bu artışa etkileri beklenen düzeyde olmadı. Karaciğer homojenatında lipit peroksidasyon ürünleri artmıştı (p<0,001). Apo-B ve LDL konjugatlarının bu artışa etkileri farklı oldu. Sialik asid de kısa süreli deneysel hiperlipidemide arttı fakat Apo-B ve LDL konjugatı bu artışı etkilemedi. Sonuç olarak; Kısa süreli deneysel hiperlipidemideoksidlenmiş LDL kanda ve karaciğerhomojenatında arttı. Bu artışa lipidperoksidasyon ürünleri ve sialik asid de iştirak etti. Hiperlipideminin erken safhalarında oksidasyonun başlaması tedavi stratejisi yönünden dikkate alınması gereken bir durumdur. Apolipoprotein B, Düşük dansitelilipoprotein, Lipidperoksidasyonu, Oksidlenmiş düşük dansitelilipoprotein, Sialikasid.

INVESTIGATION OF OXIDIZED LOW-DENSITY LIPOPROTEINS AND LIPID PEROXIDATION IN EXPERIMENTALLY HYPERLIPIDEMIA INDUCED MICE Hyperlipidemia is a major risk factor in atherosclerotic events. Low density lipoproteins (LDLs) are the main source of lipids in atherosclerotic plaques within foam cells. Oxidation of LDL is believed to play an important role in the development of atherosclerosis. Macrophages are considered to be precursors of foam cells, but they can not take up native LDL. Thus, measurement of oxidized LDL is essential for investigating its releavance to atherosclerotic diseases. In this study; oxidized LDL (ox-LDL), lipid peroxidation (LPO) and sialic acid values were investigated in experimental hyperlipidemia induced mice and the effect of apolipoprotein B–100 (Apo-B) and LDL conjugate on this values were examined. Thirty two C57BL/ 6 mice were enrolled into the study. Mice were divided into four groups. Control group (n=8), hyperlipidemic group (n=8), hyperlipidemic + Apo-B group and hyperlipidemic + LDL group. Mice were sacrified at the end of two months. Blood samples and liver tissues were taken for routine lipid parameters, ox-LDL, LPO, glutathione (GSH) and sialic acid analysis. Serum levels of total lipid, cholesterol, LDL-C significantly increased in hyperlipidemic group with respect to control group (p<0,001). LDL-C significantly decreased in both Apo-B and LDL conjugate given hyperlipidemic groups respectively (p<0.002, p<0,001). Serum ox-LDL and liver ox-LDL increased significantly in short term hyperlipidemia, the effects of Apo-B and LDL conjugates on ox-LDL levels was not in expected values. Lipid peroxidation in short term hyperlipidemia significantly increased in liver homogenates (p < 0,001). Apo-B and LDL conjugates affected this increased diffferently. Sialic acid values also increased in short term induced hyperlipidemia, there was no effect of Apo-B and LDL conjugates on sialic acid values. Inconclusion; in short term experimental hyperlipidemia ox-LDL, lipid peroxidation and sialic acid values increased. Oxidation of LDL in the early stages of hyperlipidemia should be taken into consideration for the therapeutic strategies. Key Words: Apolipoprotein B, Lipidperoxidation, Low density lipoprotein, Oxidized low density lipoprotein, Sialic acid. PROJE NO: SAG-YLP–270109–0009
Keywords: Biyokimya