Spor işletmelerinde insan kaynakları yönetimi - Senyücel, Hülya (My University, 2003)
Günümüzde insan kaynakları yönetimi, kendisini sürekli geliştirerek rekabet edebilen şirketlerin ayakta kaldığı iş dünyasında, başarının ve gelecekte de var olmanın ön koşulu olarak kabul edilmektedir. Yönetim alanında son yıllarda yaşanan gelişmeler sonucunda, bireysel çalışmalar ve başarılar yerini takım çalışması anlayışına bırakmıştır. Böylece bireysel ve toplu çalışma ilişkilerini ve sistemini işletmenin geleceği ile bütünleştiren insan kaynakları yönetiminin önemi ortaya çıkmıştır. Uluslararası rekabet ve globalleşme, tüm işletmeleri olduğu gibi spor işletmelerini de yeni hedef ve politikalara yöneltmektedir. Bu nedenle, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan sporun ve bu hizmeti veren işletmelerin insan kaynakları yönetimi anlayışına uzak kalmaları mümkün değildir. Bu çalışmada, spor işletmelerinde yönetici ve çalışanlar açısından insan kaynakları yönetimi uygulamalarının; personel seçimi ve eğitiminde, ücret ve ödül yönetiminde, performans değerleme ve kariyer planlamada nasıl algılanıp uygulandığını ve bunların işgücü verimliliğine etkilerini araştırarak sonuçta ülkemiz şartlarına uygun bir modelin geliştirilebilmesi için öneriler sunulması hedeflenmiştir. Bilindiği gibi insan kaynakları yönetimi uygulamaları genelde büyük ölçekli işletmelerde görülmekte veya en azından bu tür uygulamalara bu işletmeler öncülük etmektedirler. Bu bakımdan araştırmanın kapsamı bu çerçevede belirlenerek İstanbul ili içinde bulunan 100 veya daha fazla kişi çalıştıran Türkiye ölçeğinde büyük işletme olarak tanımlanan işletmeler araştırmanın ana kütlesini oluşturmaktadır. Çalışmamızın sonuçlarını genel olarak değerlendirdiğimizde insan kaynakları yönetimi departmanının diğer işletmelerde yürütmekte olduğu fonksiyonların, spor işletmelerinde uygulanmadığını, uygulansa bile çalışanların konu hakkında bilgi sahibi olmadıkları gözlemlenmiştir. Çalışmanın sonucunda; spor işletmelerinde bulunan insan kaynakları yönetimi departmanları kuruluş amaçları doğrultusunda; tüm çalışanları kapsayacak şekilde faaliyet göstermeleri ve bu faaliyetler hakkında tüm çalışanları bilgilendirmeleri gerektiği ortaya çıkmıştır. 2.

HUMAN RESOURCE MANAGEMENT IN SPORTS ADMINISTRATIONS Nowadays human resource management is accepted as prerequisite of success and future existence in business world for companies who are continuously improving themselves and are able to compete. Recent developments in management indicated the importance of teamwork concept instead of individual works and success. Thus it is becoming more and more essential to be aware of the importance of human resource management, integrating the individual and teamwork relations and systems with the future of administration. International competition and globalization directs sports administrations like all the others towards new targets and policies. Therefore, sport being an important part of our life as well as administration serving this purpose, both can not stay away from human resource management. The aim of this study was to analyze how human resource management applications were perceived and applied by managers and employees; in staffing and their education, in price and reward management, in performance evaluation and career planning and how these applications effect job productivity and to present recommendations according to these results to develop a model for Turkey's needs. Human resource management applications are seen in big administrations or at least they lead to those activities. So that, the study was determined in this frame and administrations that are concerned as big and employ more than 100 or more persons in Istanbul were included. According to the results of the study, the functions of human resource management departments in other administrations were not applied in sports administrations. Even if they were applied, the employees were seen, as they had no knowledge about human resource management. Another result showed that the human resource management departments in sport administrations should serve including all of their employees and should inform their employees about those functions.
Keywords: Spor