Atatürkçü düşünce sisteminde milliyetçilik ilkesi ve devlet yönetiminde tam bağımsızlık anlayışının esasları - Saraç, İnci (My University, 2006)
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİNDE MİLLİYETÇİLİK İLKESİ VE DEVLET YÖNETİMİNDE TAM BAĞIMSIZLIK ANLAYIŞININ ESASLARI Atatürk’ün Milliyetçilik anlayışını açıklayabilmek için “Millet” kavramını incelemek gereklidir. Millet , ortak kültür, dil, tarih, idealler etrafında birleşmiş insan topluluklarıdır. Bu tanım Atatürk’ün millet tanımıyla da uyuşmaktadır. Atatürk Türk milletinin tanımını şu şekilde ifade etmiştir. Türkiye Cumhuriyet’ini kuran halka “Türk Milleti” denir. Atatürk’ün milliyetçilik anlayışı, eşitlikçi , çağdaş , demokratik, laiktir. Herhangi ırksal temele dayanmadığı gibi dinsel temele de dayanmamaktadır. Toplumun tüm bireylerini eşit tuttuğu için demokratiktir ve gücünü milletten alır. Ümmet anlayışı yerine millet anlayışını getirerek toplumu padişahın kulu olmaktan kurtarıp özgür hale getirmiştir. Atatürk, Kurtuluş Savaş’ı sürecinde Türk milletini aynı amaç doğrultusunda birleştirmiştir. Türk Kurtuluş Savaşı’nın temelleri, Kongrelerdeki kararlarla ve TBMM’nin kuruluşu ile belirlenmiştir. Bu temeller milli sınırlar içersinde milli hakimiyete dayalı, bağımsız olarak varolmaktır. Atatürk’e göre sadece toprak bağımsızlığı yeterli değildir. Olması gereken siyasi, iktisadi, idari, kültürel olarak bağımsız olmak yani “Tam Bağımsızlık” olmaktır. Kültürel bağımsızlık için yeni harfin kabulüyle eğitim seferberliği başlatmış, millet mektepleri ile okur yazarlık oranını artırmıştır. Türk Tarih ve Türk Dil Kurumu’nu kurmuştur. İktisadi anlamda bağımsızlık için İzmir İktisat Kongresi’ni toplamış, fabrikalar, bankalar açmış, tarımdaki vergileri kaldırmış ve kapitülasyonları reddetmiştir. İdari anlamda ülkesinin bağımsız ve cesur kararlar vermesini sağlamıştır. Uluslararası kurumlara karşı hep onurlu bir duruş sergilemiştir. Dini inançların istismara açık olduğunu görerek laik devlet yapısını model olarak seçmiştir. Türkiye Cumhuriyeti, tüm tehditlere rağmen, Atatürk İlke ve İnkılaplarıyla çağdaşlaşmıştır. Atatürk ve onun düşünce sistemi Türk milletine gelecek için modeldir. Bugün tehditlere karşı daha güçlü duruş sergilemenin yolu, Atatürk’ün Milliyetçilik İlkesi’ni ve devlet yönetiminde tam bağımsızlık anlayışının esaslarını kavramaktan geçmektedir.

BASES OF THE NATIONALISM PRINCIPLE AND FULL INDEPENDENCE THOUGHT ABOUT GOVERNMENT MANAGEMENT IN THE SYSTEM OF ATATURK’s THOUGHT In order to explain the concept of “Atatürk’s Nationalism” , the definition of “Nation” should be examined. In this respect, “Nation” can be defined as human groups unified around a common culture, language, history and goals. This definition complies with Atatürk’s definition of “Nation”. Atatürk has defined the “Turkish Nation” concept as follows: the community who founded the Turkish Republic is called “Turkish Nation”. With regard to Atatürk’s Nationalism Principle, it is egalitarian, modern, democratic and secular. Also, it relies neither on racist nor on religious basics. As every individual is considered equal in the community, Atatürk’s Nationalism Principle is democratic and it gets its strength from the public. By bringing to the country a “Nation understanding” instead of a “religious understanding”, he made the nation free from the sultan. During the Turkish Independence War, Atatürk unified Turkish people in the direction of the same objective. The fundamentals of the Turkish Independence War have been determined by the decisions of congress and with the foundation of the Turkish Grand National Assembly. These fundamentals rely on the National Sovereignty and on the independence within the national borders. From Atatürk’s point of view, Indepence cannot be obtained with the sole domination of land; he considers that when a nation obtains political, economic, administrative, and cultural independence then it is “Fully Independent”. In order to reach cultural independence, Atatürk started replacing new Latin alphabet in the Turkish literature and he increased the level of literacy due to National Schools. He also founded the Turkish Language Institute and Turkish History Institute. From the perspective of economic independence, Atatürk arranged the “Izmir Economic Congress” which provided to build factories and banks over the country. He also abolished taxes on agriculture and rejected the capitulations. On the administrative side, Atatürk provided his public to take independent and courageos decisions. He always stood honorable against International Institutions. Knowing that religious understandings may be misused, he adopted the secular system. In spite of external threats, The Republic of Turkey became modernistic in the line of Atatürk’s Principles and Reforms. Atatürk himself and his thoughts are a model for Turkey’s future. Today, in order to obtain a stronger position against the threats to the country, first you need to understand the concepts of Atatürk’s Nationalism Principle and the full independence understanding in the government’s management. NDEKİLER I ÖZETIII ABSTRACT IV ÖNSÖZ VI GİRİŞ1 LLET KAVRAMI VE TANIMI 3 1.1. Millet Fikrinin Gelişimi ve Türklerde Millet Fikrinin Oluşması12 1.2. Atatürk’ün Millet Anlayışı 15 1.3. Milleti Oluşturan Unsurlar 27 1.3.1. Kültür Birliği 28 1.3.2. Ülkü Birliği 33 1.3.3. Tarih Şuuru 35 1.3.4. Dil Birliği 46 1.3.5. Milli Ahlâk ve İnançlar 55 İKİNCİ BÖLÜM 2. MİLLİYETÇİLİĞİN TANIMI VE DOĞUŞU 59 2.1. Türk Milliyetçiliğinin Yayılması 77 2.2. Türk Ocakları 81 2.3. Atatürk’ün Milliyetçilik Anlayışı84 ÜÇÜNCÜ BÖLÜM 3. ATATÜRK’ÜN TAM BAĞIMSIZLIK ANLAYIŞI107 3.1. Genel Olarak Bağımsızlık 107 3.2. Atatürkçülüğün Ana Hatları 109 3.3. Atatürkçülük ve Bağımsızlık Düşüncesi 111 3.3.1. Türk Dilinde Bağımsızlık 122 3.3.2. Milli Eğitimde Bağımsızlık 123 3.3.3. Siyasal-Hukuksal Alanda Bağımsızlık 127 3.4. Atatürk’ün Mandacılığa ( Vesayet ) Bakışı 132 3.5. Ekonomide Bağımsızlık 145 3.6. Milli Egemenlik 164 3.7. Milli Birlik Beraberlik ve Günümüze Bakış 167 SONUÇ 172 KAYNAKÇA 177 ÖZGEÇMİŞ 183
Keywords: Atatürk İlke ve İnkılapları; Atatürkçülük; Laiklik; Milliyetçilik