Fizik eğitiminde öğretmen adaylarının öğrenme stillerinin araştırılması - Güven, Gülsüm Aysun (My University, 2003)
Bu çalışmada Fizik Eğitimi Öğretmen Adaylarının Öğrenme Stilleri araştırılmıştır. Araştırmada 2002-2003 eğitim-öğretim yılı Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Fizik Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ve Eğitim Bilimleri Enstitüsü Fizik Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans öğrencilerine (n=100) David A. Kolb tarafından geliştirilen Öğrenme Stilleri Envanteri uygulanmıştır. Bu çalışmanın amacı, fizik eğitimindeki öğretmen adaylarının öğrenme stillerinin cinsiyet, program, yarıyıl, mezuniyet şansı gibi demografik özelliklere göre değişip değişmediğini araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda çeşitli alt problemlere cevap aranmış ve istatistik analizler yapılmıştır. Fizik Öğretmen Adaylarının Kolb Öğrenme Stilleri Envanterine verdikleri cevaplardan elde edilen puanların İstatistiksel Bilgisayar Paket Programda Güvenirlik Analizi yapılmıştır. Belirtici İstatistik Analizler yapılmış, Fizik Öğretmen Adaylarının Soyut Kavramsallaştırma öğrenme biçiminden neredeyse maksimum puan aldıkları görülmüştür. Frekans ve yüzdelik dağılımlar oluşturulmuş, Fizik Öğretmen Adaylarının % 43 gibi büyük bir çoğunluğu Ayrıştıran öğrenme stilini, % 34'ü ise Yerleştiren öğrenme stilini tercih etmiştir. Özümseyen öğrenme stiline sahip olan öğrenciler % 12, Değiştiren öğrenme stiline sahip öğrenciler ise % 11'dir. Çapraz tablolar oluşturulmuş; Fizik Öğretmen Adaylarının öğrenme stillerinin demografik özelliklere göre dağılımları gösterilmiştir. Ki-Kare bağımsızlık testi sonucunda Enstitü Tezsiz Yüksek Lisans Fizik Öğretmen Adaylarının öğrenme stilleri ile mezun oldukları üniversite arasında ve Fizik Öğretmen Adaylarının öğrenme stilleri ile baba eğitim düzeyi arasında bir ilişki bulunmuştur. Adayların öğrenme biçimleri ve birleştirilmiş puanlarının Pearson Korelasyon Katsayıları hesaplanmış ve ilişki grafikleri çizilmiştir. İlişkisiz Grup t Testleri ve Tek Yönlü Varyans Analizleri (ANOVAs) sonucunda, Yansıtıcı Gözlem öğrenme biçimi için yarıyıl, mezun olunan üniversite ve baba eğitim düzeyi değişkenlerine göre; Somut-Soyut birleştirilmiş puanı için sınıftaki başarı durumu değişkenine göre öğrenme biçimlerinden elde edilen puanların ve birleştirilmiş puanların istatistiksel açıdan farklılaştığı bulunmuş (p<0,05), varyans analizini tamamlayıcı LSD testleri yapılmıştır. Öğrenme Biçimleri ve Öğrenme Biçimlerine ait dersi öğrenme motivasyonu ve ders çalışma stili arasındaki korelasyon katsayıları hesaplanmış; Somut Yaşantı ve Soyut Kavramsallaştırma öğrenme biçimleri için korelasyon tespit edildiğinden, Regresyon Analizleri yapılmıştır. Fizik Öğretmen Adaylarının daha ziyade Ayrıştıran ve Yerleştiren öğrenme stili baskın olduğu bulunmuş ve öğrenme stillerine göre işlenen derslerle daha verimli çalışmaların elde edilebileceği sonucuna varılmıştır. renme Stilleri, Fizik Eğitimi, Kolb Öğrenme Stilleri Envanteri, İstatistik Analizler, Bireysel Farklılıklar In this study Learning Styles for Interns in Physics Education was investigated. In the investigation, Marmara University Atatürk Education Faculty Physics Teaching graduate non thesis and the Institute of Educational Sciences Physics Teaching graduate non thesis students (n=100) of 2002-2003 academic year were applied Learning Styles Inventory developed by David A. Kolb. The aim of this study is to investigate whether learning styles for interns in physics education change according to demoghraphic characteristics as gender, program, term, graduation chance. With this purpose, various sub problems were tried to solve and statistical analysis were done. Reliability Analysis were done for the scores that obtained from interns' answers to Kolb Learning Style Inventory in Statistical Computer Package Program. Descriptive Statistical Analysis were done and it has been seen that physics teacher interns take almost maximum score from

Conceptualization. Frequency and percentage dispersion were done and most of physics teacher interns as 43 % prefered Converging learning style and 34 % of interns prefered Accommadating learning style. Students that have Assimilating learning style is 12 % and students that have Diverging learning style is 11 %. Crosstabs were formed and dispersion of learning styles to demographic characteristics were presented. As the result of chi-square independent test, it was found that there were relation between learning styles of institute non thesis graduate interns and graduation university and between learning styles of non thesis graduate interns and father graduation level in physics education. For learning styles and combined scores of interns, Perason Correlation Coefficients were calculated and correlation graphics were drawn. As the result of non relation group t tests, According to variables of term, graduation university and father graduation level for Reflective Observation; according to variables of success level in class for Concrete-Abstract conbined score, it was found out that there were statistically significant differences (p<0,05) and Analysis of Variance (ANOVAs), complementary variance analysis LSD tests were done. Correlation coefficients between learning styles and motivation of learning lesson and style of studying lesson for learning styles was calculated; Regression Analysis was done for Concrete Experience and Abstract Conceptualization learning styles because of the correlation. It was found out that physics teacher interns had mostly dominant Converging and Accommadating learning style and it was also determined that more efficient studies cold obtain as doing lesson according to learning styles. Learning Styles, Physics Education, Kolb's Learning Styles Inventory, Statistical Analyzes, Individual Differences J
Keywords: Eğitim; Eğitim, Fizik; Müfredat; Orta öğretim