Türkiye'de güven endeksleri ve sektör endeksleri arasındaki ilişkinin incelenmesi - Gündüz, Kübra (My University, 2020)
Son yıllarda üretici ve tüketicilerin ekonomik davranışlarını sadece fayda ve zarar durumlarına göre belirledikleri algısının ekonomik davranışlarını açıklamada yetersiz kaldığı, ekonomik anlamda verilen kararların psikolojik faktörlere de bağlı olduğu yapılan araştırmalar ile ortaya çıkmıştır. Bu psikolojik faktörlerin etkilerini belirleyen göstergelerin başında güven endeksleri gelmektedir. Yapılan araştırmada 2011:1-2019:12 dönemleri için TÜİK güven endeksleri ile seçilen 12 BİST sektör endeksleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Seriler aynı düzeyde durağan olduğundan granger nedensellik ve engle-granger eşbütünleşme analizi uygulanmıştır.

In recent years, it has been revealed by the researches that the perception that producers and consumers determine their economic behavior only according to their benefit and loss status is insufficient to explain their economic behavior, and that economic decisions are also dependent on psychological factors. Confidence indices are the leading indicators that determine the effects of these psychological factors. In this research, the relationship between TÜİK confidence indices and selected 12 BIST sector indices for the periods 2011: 1-2019: 12 was examined. Since the series are stationary at the same level, granger causality and engle-granger cointegration analysis are applied.
Keywords: Business; Confidence Index; Engle-Granger Cointegration; Engle-Granger Eşbütünleşme; Granger Causality; Granger Nedensellik; Güven Endeksi; İşletme; Sector Index; Sektör Endeksi