Aldatıcı reklamlara yöneli̇k tüketi̇ci̇ algıları ile satın alma ni̇yeti̇ arasındaki̇ ili̇şki̇de marka i̇majinin rolü - Yavuz, Ramazan (My University, 2023)
Ticarette rekabetin doğduğu günden bu yana tüketici odaklı pazarlama sürekli karşımıza çıkmaktadır. Rakiplerin birbiriyle olan rekabeti onları yeni yöntem ve stratejiler bulmaya itmiştir. Bu nedenle tutundurma çalışmaları ve tüketiciye yönelik pazarlama iletişimi her daim önemli olmuştur. Tüketicilere ulaşmanın en bilindik yolu olan reklamlar tarihte çok geçmişe dayanan bir tutundurma çalışmasıdır. Tacirler tüketicileri ürünlerine yönlendirmek için bazen aldatıcı reklam yoluna başvurmakta ve tüketicileri yanıltabilmektedir. Bu araştırmada aldatıcı reklamların ne olduğunu, tüketicinin aldatıcı reklamı algılayıp algılayamadığını, algılayabiliyorsa ne şekilde algıladığını, aldatıcı reklamlara yönelik bu algının satın alma niyetiyle olan ilişkisini ve marka imajının bu ilişkideki rolünü tespit etmek amaçlanmıştır. Bu çalışmada veriler anket yoluyla toplanmıştır. Anket formu internet üzerinden katılımcılara gönderilmiştir.

Consumer-oriented marketing has been around since the dawn of competition in commerce. Competition among competitors has pushed them to find new methods and strategies. For this reason, promotional activities and consumer-oriented marketing communication have always been important. Advertising, which is the most familiar way of reaching consumers, is a promotion activity that goes back a long way in history. In order to direct consumers to their products, traders sometimes resort to deceptive advertising and mislead consumers. In this study, it is aimed to determine what deceptive advertisements are, whether consumers perceive deceptive advertisements, how they perceive them, the relationship between this perception of deceptive advertisements and purchase intention, and the role of brand image in this relationship. In this study, data were collected through a questionnaire. The questionnaire form was sent to the participants over the internet.
The role of brand image in the relationship between consumer perceptions towards deceptive advertising and purchase intent
Keywords: Advertising; Aldatıcı Reklam; Brand Image; Competition, Unfair; Consumer Perception; Deceptive Advertising; Haksız Rekabet; Marka İmajı; Purchase İntention; Rekabet, Haksız; Reklam; Reklamcılık; Satın Alma Niyeti Advertising; Tüketici Algısı; Unfair Competition