Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve şiddet içerikli yayınların denetimi - Turan, Hülya (My University, 2015)
RADYO VE TELEVİZYON ÜST KURULU (RTÜK) VE ŞİDDET İÇERİKLİ YAYINLARIN DENETİMİ Bu çalışmada medyada denetim başlığı altında, denetim açısından medya kuramları, özdenetim uygulamalarına ve görsel-işitsel medyanın denetimine ilişkin uluslar arası düzenlemelere değinilmiş, ikinci bölümde Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ( RTÜK) ve 6112 sayılı Kanunla gelen yeni düzenlemeler anlatılmıştır. Son bölümde, RTÜK kararları, 6112 sayılı Kanun’un 8.maddesindeki yayın ilkelerinden (ş) bendi olan, yayınlar “şiddeti özendirici veya kanıksatıcı olamaz”, ilkesine göre incelenmiştir. Bu tezde öncelikle denetim ve şiddet konusunda genel bir çerçeve çizilmiş, daha sonra ise RTÜK’ün bu konuya ilişkin aldığı karar ve yaptığı çalışmalar incelenmeye çalışılmıştır. Televizyonda şiddet, RTÜK Kararları, medyada denetim, özdenetim.

RADIO AND TELEVISION SUPREME COUNCIL (RADYO VE TELEVİZYON ÜST KURULU-RTÜK) AND CONTROL OF VIOLENCE-CONTAINING BROADCASTS In the present work, media institutions in terms of control, self-control practices, and international arrangements regarding the control of audiovisual media have been referred under the topic of control in media, while the Radio and Television Supreme Council (RTÜK) and new arrangements brought through the Law No. 6112 have been explained in the second section. In the last section, decisions of RTÜK have been examined according to the principle imposing the broadcasts “may not encourage violence and may not cause violence to be seen as normal”, which is the clause (ş) among the broadcast principles specified in Article 8 of the Law No. 6112. In the present thesis, firstly, a general frame was formed regarding the topic of violence, and decisions taken and efforts displayed by RTÜK on the subject were examined afterwards. olence in TV, RTÜK Decisions, control in media, self-control.
Keywords: Programlar; Radyo ve Televizyon Üst Kurulu; Şiddet; Televizyon