60-72 aylık çocukların öz düzenleme ve zihin kuramı becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi - Özbek, Erkan (My University, 2021)
60-72 AYLIK ÇOCUKLARIN ÖZ DÜZENLEME VE ZİHİNKURAMI BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİBu araştırmada 60-72 aylık çocukların öz düzenleme ile zihin kuramı becerileriarasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Öz düzenleme becerileri; düzenleme vekontrol becerileri alt boyutlarına göre incelenirken zihin kuramı; birincil yanlış inanış, ikinciyanlış inanış ve faux-pas boyutlarında incelenmiştir. Ayrıca öz düzenleme ve zihin kuramıbecerileri demografik değişkenlere göre incelenmiştir.İlişkisel tarama modeline uygun olarak tasarlanan araştırmanın çalışma grubu, 2019-2020 eğitim-öğretim yılında İstanbul ili Beşiktaş, Bahçelievler ve Zeytinburnu ilçelerindekikolay ulaşılabilirlik ilkesi doğrultusunda belirlenen toplam 6 okul öncesi eğitim kurumunadevam eden toplam 92 çocuktan oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak;Bayındır ve Ural (2016) tarafından geliştirilen “Öz Düzenleme Becerileri Ölçeği”, Kontaş(2015) tarafından Türkçe’ye uyarlaması yapılan “Zihin Kuramı Testi” ve araştırmacıtarafından oluşturulan “Demografik Bilgi Formu” kullanılmıştır.Araştırma verilerini analiz etmek için SPSS 25.0 paket dahilinde, özdüzenleme ve zihin kuramı becerileri arasındaki ilişkiyi tespit etmek için Nokta Çift SeriliKorelasyon Analizi yapılmıştır. Öz düzenleme becerileri ve zihin kuramının demografikdeğişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmek amacıyla, Ki-Kare BağımsızlıkTesti, Bağımsız Grup t Testi, Kruskal Wallis Testi analizleri yapılmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, öz düzenleme becerileri ile zihin kuramıarasında anlamlı bir ilişki olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Öz düzenleme becerileri altboyutları düzenleme ve kontrol becerileri ile zihin birincil yanlış inanış alt testi arasındayapılan analizler sonucu anlamlı bir ilişki, ikincil yanlış inanış alt testi arasında anlamlı birilişki olmadığı ve faux-pas alt testi arasında sadece kontrol becerileri alt boyutunda anlamlıbir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.Çocukların zihin kuramı beceri düzeylerinin cinsiyet, kardeş sayısı, sosyo-ekonomikdurum, anne eğitim düzeyi ve baba eğitim düzeyi değişkelerine göre farklılaşmadığı tespitedilmiştir. Öz düzenlemenin alt boyutları düzenleme ve kontrol becerilerinin cinsiyetdeğişkenine göre kız çocukları lehine anlamlı bir fark oluşturduğu bulunurken kardeş sayısıve sosyo-ekonomik duruma göre anlamlı bir fark olmadığı bulunmuştur. Anne eğitimdurumu ve baba eğitim durumu açısından ise, kontrol becerileri ile anlamlı fark bulunurkendüzenleme becerileri arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır.

THE RELATIONSHIP BETWEEN SELF-REGULATION ANDTHEORY OF MIND SKILLS AMONG 60-72 MONTHS AGEDCHILDRENThis research is aimed to investigate the relationship between the theory of mind and theself-regulation skills among 60-72 months aged children. The self-regulation skills includedthe regulation and control ability subscale and the theory of mind skills consisted of the firstorder false belief, second order false belief and the faux-pas dimensions. In addition, the selfregulation and theory of mind skills of children were compared and contrasted in terms ofdemographic variables of the participants.Research was designed in accordance with the relational screening model. The studygroup of the research was consisted of 92 children attending 6 preschool educationinstitutions in Besiktas, Bahcelievler and Zeytinburnu districts of Istanbul city, which weredetermined in line with easy accessibility principle. In order to determine the self-regulationans theory of mind skills of the children the “Self-Regulation Skill Scale” (Bayındır & Ural,2016), the “Theory of Mind Test” (Kontaş, 2015) were implemented. In addition a“Demographic Information Form” was utilized to collect the demographic information ofthe participants.The data was analyzed with SPSS.25 programme. The results revealed that the selfregulation and theory of mind skills of children are correlated significantly. The analyses alsoshowed that self-regulation total scores and control ability sub dimension scores correlatedwith the first order false- belief scores of children. However, the second order false-beliefscores and the faux-pas scores were significantly correlated with the control ability subscaleof self-regulation skills.The results indicated no statistical meaningful differences regarding the theory of mindskills of participants according to gender, number of siblings, socio-economic status and parental level of education. The regulation and control sub skills of self-regulation of childrenwere statistically different according to the gender but not different according to the numberof siblings and socio-economic status. The results also revealed statistically meaningfuldifferences in terms of the control sub-skill levels of children according to their parents’educational level.
The relationship between self regulation and theory of mind skills among 60-72 months aged children
Keywords: Bilişsel Gelişim; Cognitive Development; Education; Eğitim; Okul öncesi öğretim; Öz Düzenleme; Preschool teaching; SocialEmotional Development; Sosyal-DuygusalGelişim Self-Regulation; Theory of Mind; Zihin Kuramı