Dijital müziğin yaygınlaşması ve dijital müzikte telif hakları üzerine bir araştırma - Uraz, Serdar (My University, 2019)
Bu çalışmada dijitalleşme sürecinin hayatımıza nasıl etki ettiği, müziğin dijitalleşme süreci ve bu süreçte ortaya çıkan problemler ve çözümlerinin neler olduğu, özellikle fikri haklar temelinde dijital ortamda telif hakları yönetimimin dijital müzikteki önemi ve dijital müziğin bu çerçeveler doğrultusunda nasıl geliştiği ve telif hakları bağlamında dijital müziğin Türkiye’deki mevcut durumunun nasıl olduğuyla ilgili konulara yer verilmiştir.Medyanın gelişimi ve özellikle yeni medya kavramı ve olgusu dijitalleşme sürecinin tam anlamıyla kavranabilmesi için açıklanmaya çalışılmıştır. Özellikle dijitalleşme süreci ve bu sürecin toplumu nasıl dönüştürdüğü üzerinde durulmuştur.Dijital müzik yaygınlaşırken eser sahiplerinin durumlarını ve eser ürettikleri tüketicilerin fikri hak konusundaki davranış ve tutumları açıklanmaya çalışılmıştır. Bu süreçte Türkiye’deki telif haklarıyla ilgili mevcut yasalar, uluslararası gelişmeler ve fikri hak konusunda kabul edilen anlaşmalar incelenmiştir. Telif hakkıyla ilgili tanımlamalar yapılmış, tarihten bu yana gelişim süreci incelenmiştir. Dijital müziğin günümüzde ne durumda olduğu, ne evreler geçirdiği ve mevcut müzik pazarındaki durumu üzerinde tespitler yapılmıştır.Bu doğrultuda ikinci bölümde dijital kavramı ve olgusu açıklanmaya çalışılmış ve dijital dönüşümün nasıl gerçekleştiği ve yeni medyanın kavram ve olgu olarak ne anlama geldiği açıklanmaya çalışılmıştır. Bunun yanında özellikle yeni medya kavramıyla birlikte ortaya çıkan bilgi toplumu kavramı ve olgusu açıklanmaya çalışılmış ve dijital ortamla bağlantılı olarak çevrimiçi ortamlar ve kullanıcı kavramları üzerinde durulmuştur. Tezin ana konusu olan dijital müziğin ne olduğu açıklanmaya çalışılmış, Türkiye’de ve Dünya’da dijital müziğin durumu incelenmiş ve dijital müzik servisi yapan müzik platformlarına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise fikri haklar tanımı yapılmış, özellikle telif hakları kavramı incelenmiş ve bu bağlamda dijital ortamda telif haklarını koruyacak olan sistemlerden biri olan dijital hak yönetimi ve Content ID kavramı açıklanmaya çalışılmıştır. Buna ek olarak telif hakkı özelliklerine değinilmiş ve Türkiye’de ve Dünya’da telif hakkının gelişim süreci ve uluslararası düzenlemelere yer verilmiştir. Araştırma konusuyla da bağlantılı olarak telif hakkı ihlalleri konusuna yer verilmiştir. Dördüncü bölümde ise kullanıcıların dijital müzikte telif haklarıyla ilgili farkındalık durumlarının ölçüldüğü araştırma sonuçlarına yer verilmiştir.

In this study, digitization process that how it impacts our lives, music digitization process and the problems arising in this process and what is happening in the solution, especially intellectual property rights on the basis of the digital media in the importance of copyright management 's digital music and digital music how it develops in accordance with these frameworks and copyright in the context of digital music in Turkey issues related to the current situation in Turkey.The development of the media and especially the concept and phenomenon of new media have been tried to be explained in order to fully understand the process of digitalization. In particular, the process of digitalization and how this process transformed society was emphasized.As digital music became widespread, it was tried to explain the status of the authors and the behavior and attitudes of the consumers they produced about intellectual rights. In this process, the existing laws on copyrights in Turkey, the agreements adopted in international development and intellectual rights have been examined. Copyright definitions have been made and the development process has been examined since. Determinations have been made on the current state of digital music, its phases and its current status in the music market.In this direction, in the second part, the concept and phenomenon of digital is tried to be explained and how the digital transformation takes place and what the new media means as a concept and phenomenon is tried to be explained. In addition to this, the concept and phenomenon of information society which has emerged especially with the new media concept has been tried to be explained and online environments and user concepts have been emphasized in connection with the digital environment. It has tried to explain what the digital music is the main subject of the thesis, examined the situation in Turkey and in the world of digital music and music-making place is given to the digital music service platform. In the third chapter, the definition of intellectual rights has been made, especially the concept of copyright has been examined and in this context, the concept of digital rights management and Content ID which is one of the systems that will protect the copyright in digital environment has been tried to be explained. In addition, the properties were touched on copyright and copyright of Turkey and in the world is given to the development process and international regulations. The subject of copyright infringement is also included in connection with the research topic. In the fourth part, the results of the research which measure the awareness of the users about copyright in digital music are given.
Keywords: Content ID; Copyright; Digital Rights Management; Dijital Hak Yönetimi Digital Music; Dijital Müzik; New Media; Telif Hakkı; Yeni Medya