İnme hastalarında Metilentetrahidrofolat Redüktaz (MTHFR) gen polimorfizminin etkisi - Gülyaz, Fidan Gökçeçiçek (My University, 2008)
İnme, kalp hastalığı ve kanserden sonra dünyada en sık görülen üçüncü ölüm nedenidir, morbiditenin ise en sık sebebidir. Son on yıl içerisinde, inme nedeniyle ölüm oranları tüm dünyada oldukça azalmıştır ve bu nedenle morbiditeye neden olan inme risk faktörlerinin tespiti önem kazanmıştır. Hiperhomosistein inme için bir risk faktörüdür.Metilentetrahidrofolat redüktaz enzimi plasmadaki homosistein düzeylerini ayarlamada önemli bir rol oynar. Metilentetrahidrofolat redüktaz gen C677T polimorfizmi enzim aktivitesinde azalmaya neden olur. Tartışmalara rağmen, önceden yapılan çalışmalar inme hastalarında MTHFR gen polimorfizmlerin birer sebep olduğunu göstermişlerdir. Bu çalışmada, inme hastalarında metilentetrahidrofolat geni C677T polimofizmi genotip ve allel sıklıklarını belirlemek amaçlanmıştır. Çalışma 40 inme hasta ve 38 sağlıklı kişide yapılmıştır. Tüm araştırma grubu bireylerinin periferik kan örneklerinden DNA ekstraksiyonu yapılarak LC cihazında RT PCR yöntemi uygulanarak MTHFR enzimi kodlayan genin C677T polimorfizminin genotipleri tayin edildi.Kontrol grubunda MTHFR C677T %63.15 CC, %34.21 CT, %2.63 TT ve hasta grubunda %35 CC, %52.5 CT, %12.5 TT genotipleri analiz edilmiştir. Sonuç olarak istatistiksel farklılık gözlenmiştir. Sonuç olarak, MTHFR C677T gen polimorfizmlerinin inme hastalarında risk faktörü oluşturduğu saptanmıştır. Ancak olgu sayısının az olması ve homosistein ölçümlerinin yetersiz olması nedeniyle araştırmamızın genişletilesinin uygun olacağı düşünülmüştür. The Effect Of Methylenetetrahydrofolate Reductase (MTHR) Gen Polymorphism In Stroke Patients Stroke, after heart diseases and cancer, is the third most common cause of mortality and of morbidity in the world. In the past decade, the mortality rate from stroke has declined, but the risk factors which may cause morbidity have increased. Hyperhomocysteinemia is also a risk factor for stroke. The enzyme methylenetetrahydrofolate reductase (MTHFR) plays a critical role in modulating the levels of plasma homocysteine. The C677T polymorphism, in the methylenetetrahydrofolate reductase gene causes reduced enzyme activity. Although controversial, previous studies have shown that there was evidence MTHFR gene polymophisms may cause strokes.This study was performed to observe the MTHFR C677T genetic polymorphism and allels. In this study we enrolled 40 stroke patients and 38 healthy controls. DNA was extracted from preripheral blood samples of the patients and controls. C677T genotype and allels in the MTHFR gene were identified in LC device by RT PCR methods.We analyzed MTHFR C677T genetic polymorphism. We found %63.15 CC, %34.21 CT, %2.63 TT genotypes in the control groups and %35 CC, %52.5 CT, %12.5 TT genotypes in the patient groups. For that reason we concluded that statistically difference was observed between patients and controls. In conclusion, we may say that MTHFR C677T polymorphism is a risk factor in stroke patients. Since the number of patients were not enough and the levels of homocystein were not determined in all patients we think that this study should be performed in a larger group of patients.
Keywords: Biyokimya; İnme Hastalığı; Metilentetrahidrofolat Redüktaz