Risk odaklı iç denetim ve bir uygulama - Özer, Aptullah (My University, 2008)
RİSK ODAKLI İÇ DENETİM VE BİR UYGULAMA Günümüzde işletmelerin iş hacimlerinin artması ve riskli faaliyetlerin kaçınılmaz hale gelmesi, denetlenmesi gereken işlemlerin artmasına neden olmuştur. Buna paralel olarak denetimde yüzde yüz incelemeden, önce örneklemeye ardından iç kontrole, son olarak da işletme risklerine odaklanılmıştır. Risk odaklı denetim, risk yönetimi süreçlerinin çıktılarından yararlanarak, iç denetimde odak noktası olarak riski yüksek alanları seçmektedir. Böylece denetimde etkinliğin artırılması, zaman ve maliyet tasarrufu sağlanmaktadır. Çalışmada denetim, denetçi, iç kontrol, risk ve risk yönetimi konuları ele alınmıştır. Risk odaklı iç denetimin gerekliliği ortaya konulmuştur. Bu bağlamda risk odaklı iç denetim uygulamalarının ne ölçüde kullanıldığını saptayarak, Türkiye’deki iç denetim profilinin belirlenmesi amacıyla anket çalışması yapılmıştır. Bu çalışmayla, denetimde yaşanan gelişmelerin bankacılık sektörünce yakından takip edildiği fakat reel sektörün henüz yeterli gelişimi göstermediği tespit edilmiştir.
Keywords: İç Denetim; Muhasebe Denetimi; Risk Yönetimi