Türkiye’deki 5 yıldızlı otellerin pazara giriş stratejilerine göre bilgi asimetrisinden kaynaklanan sorunların çözümlenmesi üzerine bir araştırma - Yılmaz, Ece Zeybek (My University, 2021)
Alan yazın incelendiğinde temel konusu asil-vekil arasındaki ilişkiyi incelemek olan vekâlet kuramı ağırlıklı olarak ekonomik ve hukuki boyutlarda ele alınmıştır. Diğer yandan vekâlet ilişkilerinin beraberinde bilgi asimetrisinden kaynaklı sorunlar oluşturması davranışsal çalışmaları da önemli kılmaktadır. Bu araşmanın genel çıkış noktası pazara giriş şekillerindeki farklılıkların bilgi asimetrisi sorunlarının yaşanma olasılığı üzerinde farklı etkilerinin olduğundan yola çıkarak, yatırımcılara hangi pazara giriş şeklinin seçiminin daha tercih edilebilir olduğunu ortaya koymaktır. Bu bağlamda vekâlet maliyetlerinden ağırlık olarak izleme maliyetleri düzenleyici değişken olarak kullanılarak, bilgi asimetrisi üzerindeki sorunları azaltıcı ya da arttırıcı etkisi ortaya konmuştur. Böylelikle bilgi asimetrisinden kaynaklanan ahlaki tehlike ve ters seçim riskinin pazara giriş şekillerine göre üstlenilen vekâlet maliyetlerinin de çeşitlilik göstermesi nedeniyle farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Çalışmada 7 pazara giriş şeklini temsil eden 46 katılımcı ile görüşme yapılarak, NVivo12 paket betimsel analiz yapılmıştır. Böylelikle üstlenilen vekâlet maliyetlerine göre pazara giriş stratejilerine bağlı sözleşmelerin yönetim ve yaptırım farklılaşmalarının, bilgi asimetrisinden kaynaklanan sorunlar üzerindeki etkileri ortaya konmuştur. Bu kapsamda birinci bölümde araştırmanın amacı, kuramsal çerçevesi, yöntemi ve soruları ele alınmıştır. İkinci bölümünde vekâlet teorisinin kuramsal çerçevesi, temel varsayımları ve problemleri hakkında bilgi verildikten sonra, Türkiye’deki pazara giriş şekilleri ve ortaklık türleri açıklanmıştır. Kuramsal dayanakların sınandığı üçüncü bölümü oluşturan metodolojik kısımda araştırmanın önemi, sınırlılıkları, alan yazına katkısı, araştırma soruları ve veri toplama yöntemi yer almaktadır. Sonuç bölümünde ise araştırmada vekâlet sorunu olarak ortaya konan argümanlar, bulgular ışığında kuramsal olarak değerlendirilmiştir. Tartışma kısmında ise, vekâlet sorunlarını önlemede hangi pazara giriş stratejilerinin kullanıldığı avantaj ve dezavantajları vurgulanarak asillerin kullandıkları stratejilerde hangi kıstasları kullandıkları açıklanmıştır.

When the literature is examined, the agency theory, the main subject of which is to examine the relationship between the principal and the agent, is mainly discussed in economic and legal dimensions. On the other hand, the fact that agency relations create problems due to information asymmetry makes behavioral studies crucial. The general starting point of this research is to reveal which market entry method is more preferable for investors, based on the fact that differences in market entry patterns have different effects on the probability of experiencing information asymmetry problems. In this context, of the agency costs, predominantly, monitoing costs are used as moderator, and their diminishing or increasing effects on the problems of information asymmetry are revealed. As a result, moral hazard and adverse selection risks arising from information asymmetry have been determined to differ due to the diversity of agency costs undertaken according to the way of entering the market. In the study, a descriptive analysis has been performed with the use of NVivo12 package program, by interviewing 46 participants representing 7 market entry modes. In this way, according to the undertaken agency costs, the effects of differentiating management and enforcement of contracts depending on market entry strategies, on the problems arising from information asymmetry have been revealed. In this context, the aim, theoretical framework, method and questions of the research are discussed in the first part. In the second part, after having given information about the theoretical framework, basic assumptions and problems of agency theory, market entry forms and partnership types in Turkey are explained. The methodological part, which constitutes the third part and in which the theoretical bases are tested, includes the importance of the research, its limitations, its contribution to the literature, research questions and data collection method. In the conclusion part, the arguments that are put forward as the agency problem in the research are evaluated theoretically in the light of the findings. In the discussion part, which market entry strategies are used in preventing agency problems, and emphasizing their advantages and disadvantages, which criteria are used in the strategies employed by the principles are explained.
Keywords: Adverse Selection; Agency Costs; Ahlaki Tehlike; Bilgi Asimetrisi; Business; Hotels; Information Asymmetry; İşletme; Management; Market Entry Strategies; Moral Hazard; Oteller; Pazara Giriş Stratejileri; Ters Seçim; Turkey; Türkiye; Vekâlet Kuramı; Vekâlet Maliyetleri Agency Theory; Yönetim