İşyeri nezaketsizliği ve örgütsel sessizlik ilişkisinde örgütsel dışlanmanın aracı rolü - Kumral, Tuğçe (My University, 2017)
Bu tez çalışmasının temel amacı, işgörenlerin işyeri nezaketsizliğine maruz kaldıklarında, bu durumdan ne ölçüde etkilendiklerinin ve bu durumun örgütsel sessizliğe neden olup olmadığının belirlenmesidir, aynı zamanda işyeri nezaketsizliği ve örgütsel sessizlik ilişkisinde örgütsel dışlanmanın “ara değişken” vazifesi gösterip göstermediğinin incelenmesi de amaçlanmaktadır. Çalışma teorik ve uygulama olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Tez çalışmasında öncelikle, araştırmada yer alan değişkenleri tanımlamak amacıyla teorik kısım sunulmuş, daha sonra uygulama kısmına yer verilmiştir. Veri toplama yöntemi olarak anket tekniği kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak Cortina’nın İşyeri Nezaketsizliği ölçeği, Çakıcı’nın Örgütsel Sessizlik ölçeği ve Ferris ve arkadaşlarının Örgütsel Dışlanma ölçeği kullanılmış, elde edilen veriler SPSS 23.0 istatistik paket kullanılarak çözümlenmiştir. İzmir’deki devlet hastanelerinde görev yapan 200 hemşire üzerinde gerçekleştirilen araştırma neticesinde, işgörenlerin maruz kaldıkları işyeri nezaketsizliğinin, örgütsel sessizliğe neden olduğu görülmüştür. Bunun yanı sıra işyeri nezaketsizliğinin, örgütsel dışlanma üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu; örgütsel dışlanmanın, örgütsel sessizlik üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu ve işyeri nezaketsizliği ve örgütsel sessizlik ilişkisinde örgütsel dışlanmanın kısmi aracılık rolüne sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

The main purpose of this thesis is to determine when workers are exposed to workplace incivility, how much they are affected by this situation, and whether this situation causes organizational silence, by the way it is aimed whether the workplace ostracism exists as a mediating role in the relation between workplace incivility and organizational silence.The study consists of two parts; theoretical and practical. First of all in the thesis study, the theoretical part is presented in order to describe the variables involved in the research, and then the research part is given. Questionnaire technique has been used as the data gathering method. Cortina’s Workplace Incivility scale, Çakıcı’s Organizational Silence scale and Ferris and colleagues' Workplace Ostracism scale were used as data collection tools. The obtained data were analyzed using SPSS 23.0 statistical package program. As a result of the research conducted on 200 nurses working in state hospitals in Izmir, it has been seen that workplace incivility, which workers are exposed to, causes organizational silence. As well as the fact that workplace incivility has a significant effect on workplace ostracism, workplace ostracism has a significant effect on organizational silence and workplace ostracismhas a partial mediating role in the relation between workplace incivility and organizational silence.
Keywords: İşletme; İşyeri Nezaketsizliği; Organizational Silence; Örgütsel davranış; Örgütsel Dışlanma Workplace Incivility; Örgütsel Sessizlik; Workplace Ostracism; Yönetim