Bazı Batı ülkelerinde çocukluk çağı aşıları hakkındaki yakın dönemli yasal_x000D_ düzenlemeler - SERT, GÜRKAN; GÖRKEY, ŞEFİK (My University, 2020)
Giriş: Aşılama hem bireyi hem de toplumu bulaşıcı hastalıklardan koruma özelliği olan bir tıbbi müdahaledir. Bulaşıcı hastalıklarıortadan kaldırmak için çeşitli dönemlerde zorunlu aşılama uygulamaları yapılmış ve bununla ilişkili yasalar oluşturulmuştur. Öteyandan, zorunlu aşılama uygulanmaya başladığı dönemden itibaren toplumda tepkilere neden olmuştur. Aşıların uygulanmasınınçocukluk çağında zorunlu tutulup tutulmaması konusunda ülkeler arasında değişik uygulamalar vardır.Amaç: Bu çalışmanın amacı son yıllarda Batı ülkelerindeki aşı mevzuatı değişikliklerini saptamak ve gönüllülük veya zorunlulukbağlamında hangi yöne evrildiğini değerlendirmektir.Yöntem: Batı ülkelerinin yasaları çevrim içi kaynaklardan taranarak son beş yıl zarfındaki ilgili değişiklikler saptandı ve konuyla ilgililiteratür tarandı.Bulgular: Son beş yıl içinde Amerika Birleşik Devletleri’nin bazı eyaletleri, İtalya, Fransa, Avustralya ve Almanya’da çocukluk çağıaşıları konusunda zorunluluk kapsamını genişleten yasal mevzuat değişikliklerine gidildiği görüldü.Sonuç: Özgürlükçülüğün baskın olduğu Batı dünyasında genel olarak aşılamada gönüllülük esasken, son yıllarda toplum sağlığıgerekçe gösterilerek çocukluk çağı aşılarının çeşitli yollarla zorunlu tutulmasına yönelik bir eğilim vardır. Ülkemizde de bu yöndegelişmeler olabilir.

Introduction: Vaccination is a medical intervention that has the ability to protect both the individual and the society from infectious_x000D_ diseases. In order to eliminate infectious diseases, mandatory vaccination practices have been implemented at various periods and_x000D_ related laws have been established. On the other hand, since the start of compulsory vaccination, it has caused reactions in the_x000D_ society. In terms of whether children should be obliged to be vaccinated, there are different practices among countries._x000D_ Aim: The aim of this study is to determine the changes in vaccination legislations in Western countries in recent years and to_x000D_ evaluate in which direction they have evolved in the context of volunteering or compulsion._x000D_ Methods: The legislations of Western countries have been scanned from online sources, and the relevant changes over the past_x000D_ five years have been identified and the relevant literature has been reviewed._x000D_ Results: In the past five years, it has been observed that legislative amendments have been made in some states of the United_x000D_ States of America, Italy, France, Australia and Germany, which have expanded the scope of compulsory childhood vaccines._x000D_ Conclusion: In the Western world where individual freedoms are dominant and volunteerism is the general mainstay for childhood_x000D_ immunization, there is a tendency in recent years for vaccination to be held mandatory in various ways. Similar developments may_x000D_ be seen in our country.
Recent legal regulations on childhood vaccines in some Western countries