Türkçe ders kitaplarındaki metinlerin yeterliliği üzerine bir örnek çalışma (toplum hayatı teması örneği) - (:unkn) unknown (My University, 2011)
Resmî dil bir ülkede anayasa veya kanun ile kabul edilen dili tanımlamak için kullanılan terimdir. Devlet ile vatandaş arasındaki tüm resmi işlemlerin resmî dilde yapılması gerekmektedir. Bir ülke sınırları dâhilinde yaşayan kişiler ya da topluluklar farklı bir dil konuşsalar dahi resmî işlemlerini gerçekleştirirken resmî dil kullanmak durumundadırlar. Türkiye Cumhuriyeti’nin resmî dili Türkçedir. Resmî dilinin Türkçe olması devletin, başka dilleri konuşan etnik kökenli vatandaşlarıyla birlikte sağlıklı iletişim kurabilmesi ve herkese eşit hizmet verebilmesi için önemlidir. Bu durum; eğitim dilinin Türkçe olması ve Türk Dilinin devlet bünyesindeki bütün vatandaşlarına en iyi şekilde öğretilmesi ihtiyacını ortaya çıkarır. Bu ihtiyacın karşılanabilmesi için eğitim öğretim hayatına başlayan her çocuk, zorunlu bir ders olarak ilk günden itibaren Türkçe dersiyle tanışır ve öğretim hayatının sonuna kadar bu tanışıklığı ilerletir. Bu kadar önemli olan bir dersin öğretimine ise aynı önemin verilmediği gözlemlenmektedir. Bu gözlemi daha somut verilere dayandırmak ve bu konuya dikkat çekmek için hazırlanan makalede, Türkçe ders kitaplarındaki metinlerin yeterliliğini ölçmeye yönelik bir araştırma yapılmaya çalışılmış ve 8. sınıf Türkçe ders kitabındaki “Toplum Hayatı” temasında yer alan metinlerin ve bu metinlere alternatif olarak sunulacak başka bir metnin öğrencilerin tutum ve davranışlarına yönelik karşılaştırılması yapılmıştır.

Official language is a term that is adopted by the constitution or law in a country. All the official transactions between the state and the citizen needs to be done in the official language. People living within the borders of a country have to use official language in formal procedures even if they use different languages in community. The official language of the Turkish Republic is Turkish and that is important for healthy communications between state and other ethnic origin citizens. This situation brings the need that Turkish language must be teached in a best way by the state to hole citizens. To meet this need, every child that starts to school have to take Turkish class from the beginning of first day and throughout the education life this acquaintance continues. It is observed that the importance is not enough for such an valuable lecture. To base this observation on more concrete data and to take attention on subject this issue paper. To prepare this paper, a study made to measure the adequacy of texts in Turkish textbooks of 8th class, which are related to Community Life theme and alternative text presented to them. By this way attitudes and behaviors of students comparison made according to this text.
A case study on adequacy of texts in Turkish textbooks
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları