Marka lisans sözleşmelerinin sona ermesi - Ertüzün, Tevfik Melih (My University, 2024)
Marka hakkının hukuki işlemlere konu edilmesiyle, marka sahibi, marka hakkını lisansa vererek markasını lisans sözleşmelerine konu edebilmektedir. Bu yolla, marka sahibi, markasının kullanımını lisans alana bırakabilmektedir. Lisansı veren ve lisansı alan arasında markayı konu edinen bir sözleşme akdedilmesine rağmen, taraflar arasındaki lisans sözleşmesi çeşitli sebeplerle sona erebilmektedir. Lisans sözleşmesinin sonlanmasıyla da taraflar arasında çeşitli ihtilaflar ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle, bu tez çalışmasında marka hakkı sahibi ile lisans alan arasında akdedilen marka lisans sözleşmelerinin sona ermesinin hukuki mahiyeti açıklanarak ihtilafların ne şekilde çözülebileceğinin izahı amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, bu çalışmada, hangi durumlarda marka lisans sözleşmelerinin sona ereceği, sözleşmenin sona ermesi halinde nasıl sorunların ortaya çıkabileceği ve bu sorunların ne şekilde çözülebileceği, teorideki tez ve antitezlerin analiziyle bir sentez haline getirilmesi şeklinde bir yöntem izlenerek ortaya koyulmak istenmiştir. Bu yöntemle, ortaya koyulan sentezin pratikte ortaya çıkabilecek vakıalara çözüm getirebilmesi amaçlanmıştır. Bu yaklaşımla, bu tezde, özellikle hangi durumların marka lisans sözleşmelerini sona erdireceği detaylıca ele alınmış ve bunların neye sonuç açacağı burada tespit edilmiştir. Bu tespitler yapılırken, marka lisans sözleşmelerinin sona ermesine ilişkin yargı kararları gözlemlenip incelenerek içtihat ve öğretideki ortak ve ayrık noktalar saptanmış, pek çok ayrık düşüncelerin esasında marka lisans sözleşmelerinin isimsiz sözleşme yapısından kaynaklandığı kanısına varılmıştır. Bu çalışma neticesinde, marka lisans sözleşmelerinin atipik yapısının uygulama ve teorideki düşünce ayrılıklarına sebebiyet verdiği anlaşıldığından marka lisans sözleşmelerinin veyahut en azından lisans sözleşmelerinin yasal zemine kavuşturulması hâlinde, teoride ve pratikteki farklılıkların önüne geçilerek yargı kararlarının daha adilane olabilmesine imkân vereceği görüş ve kanaatine varılmıştır.

The trademark owner can allow licensee to use her/ his trademark by licensing. In this way, the trademark can be permitted by trademark owner to be used by the licensee. Trademark license contract between the parties may be terminated due to various reasons. After the agreement is terminated, various disputes may arise between the parties. Therefore, in this study, it is aimed to state how disputes can be resolved by explaining the legal nature of the termination of trademark license agreements that made by between the licensor and the licensee. It is aimed to put down to the fact in which cases brand license agreements will terminate, what problems may arise in case of termination of the agreement and how these problems can be solved in this study. To reach this aim, theses and antitheses were synthesized as a method. With this method, the synthesis putting forward can provide solutions to the cases that may arise in practice. With this approach, which situations will terminate trademark license agreements are detailly discussed and determined here. Hereby, judicial decisions of the termination of agreements were observed by regarding common and divergent thinkings in the jurisprudence and doctrine. So, it was formed opinion that many divergent opinions arise from the atypic structure of trademark license agreements. Consequently, it is understood that atypical structure of trademark license agreements causes differences of opinion in practice and theory. So, if trademark license agreements can be legalized, the differences will be prevented, hereby, judicial decisions won’t be unfair.
Termination of trademark licence agreements
Keywords: Agreement; Dış lisans sözleşmeleri; Law and legislation; License; License agreements; Lisans; Marka; Markalar; Sona Erme Trademark; Sözleşme; Termination; Trademarks; Türkiye; Yasa ve yasama