Sinemada toplumsal yapı, travma ve çocuk etkileşimi: beyaz bant (michael haneke) - Uçan, Merve Dilan (My University, 2019)
ÖZToplumun bir parçası olan çocuğu toplumdan ayrı olarak düşünmek mümkün değildir. Toplumsal yapı, toplumsal kurumlar ve kuralların hepsi çocuğun büyümesinde ve toplumsallaşmasında önemli bir yere sahiptir. Dolayısıyla çocuğun içerisinde bulunduğu toplumsal yapı doğrultusunda geliştiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Buradaki problem, çocuğun toplumsallaşma sürecinde yaşadığı olayların onun travmasına neden olması ihtimalinde ortaya çıkar. Çünkü bu süreçte yetişkinlerin sergilediği hal ve hareketlerin şiddet ve istismar gibi unsurlar içermesi durumunda çocuğun travma yaşaması mümkündür. Bu halde çocuğa yönelik olarak sergilenen davranışların toplumsal yapıyla bağlantılı olduğu göz önünde bulundurulduğunda travma ve toplumsal yapı arasındaki bağın önemi anlaşılmış olur. Sinemanın insanı, insan hikâyelerini ve toplumsal yapıyı yansıtmada önemli bir role sahip olduğu düşünüldüğü zaman yukarda bahsedilen duruma filmlerde rastlanacağını söylemek yanlış olmayacaktır. Bu çalışma Michael Haneke'nin Beyaz Bant filminin söz konusu durumun bir örneği olarak sinemada yerini aldığını sonucuna ulaşmıştır. Beyaz Bant’ın çocukları içinde yaşadıkları toplumun yapısı ve bu yapı doğrultusunda şekillenen unsurlar sebebiyle travmatik olaylara maruz kalmaktadır. Filmdeki yetişkinler çocuklara yönelik olarak sergiledikleri şiddet, baskı, tutuculuk, tehdit, aşağılama, suçlama ve otoriter tavır içeren hal ve hareketleriyle onların psikolojik ve fiziksel anlamda zarar görmelerinde rol oynar.

Children who are part of society cannot be thought apart from society. The social structure, social institutions and rules all play an important role in the growth and socialization of the child. Therefore, it would not be wrong to say that the child has developed in accordance with the social structure which he is in. The problem here arises when the child's socialization process causes his trauma. Because, in this process, it is possible for the child to experience trauma if the behaviors of adults contain such elements as violence and abuse. In this case, the importance of the connection between trauma and social structure is understood by considering the relation between behaviors towards the children and the social structure.When it is thought that cinema has an important role in reflecting people, stories of people and the social structure, it will not be wrong to say that the mentioned situation above will be seen in the films. This work concluded that Michael Haneke's The White Ribbon has taken its place in the cinema as an example of this situation. The children of Beyaz Bant are exposed to traumatic events due to the structure of the society they live in and the elements shaped in this structure. The adults in the film play a role in the psychological and physical harm to children by using violence, pressure, restraint, threat, humiliation and authoritarian behavior.
Keywords: Beyaz Bant; children; cinema; çocuk; Michael Haneke; Michael Haneke social structure; sinema; The White Ribbon; toplumsal yapı; trauma; travma