İdiyopatik Nefrotik Sendromda İlk Atakta Steroid Bağımlılığı_x000D_ Öngörülebilir mi? - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Amaç: İdiyopatik nefrotik sendrom (İNS) çocuklarda en sık görülen glomerüler hastalık olup, %80’i steroide duyarlıdır. Steroide duyarlı nefrotiksendrom (SDNS) hastalarının yaklaşık yarısı steroid bağımlı nefrotik sendromudur (SBNS). Bu çalışmanın amacı ilk atağında başvuran SDNS hastalarında, steroid bağımlılığını tedavi öncesi öngörebilecek risk faktörlerinibelirlemektir.Gereç ve Yöntem: Çocuk Nefroloji Kliniğimize Eylül 2016-Eylül 2018 tarihleri arasında ilk atak İNS ile başvuran ve steroid tedavisine yanıtlı hastalargeriye dönük olarak değerlendirildi. Hastaların demografik özellikleri,poliklinik kan basıncı ölçümü, kan albümin ve kreatinin değeri, beyaz küresayısı, lenfosit sayısı, lenfosit/beyaz küre oranı, spot idrar protein/kreatinin oranı, steroid tedavisi başlanmasını takiben remisyona girme süresi veatak başlatıcısı kaydedildi.Bulgular: Hastaların 23’ü SDNS, 16’sı SBNS tanısı aldı. Başvuru yaşı ortalaması SDNS grubunda 77,34±32 ay, SBNS grubunda 73,62±27,32 ay idi(p=0,690). İki grup arasında kan albümin, kreatinin, lenfosit sayısı ve lenfosit/beyaz küre oranı açısından anlamlı fark saptanmadı. Atak başlatıcısıSBNS grubunda daha fazla görüldü (p=0,001) ve en sık tespit edilen atakbaşlatıcısı üst solunum yolu enfeksiyonu idi. Spot idrar protein/kreatininoranı, kan beyaz küre seviyesi SBNS grubunda anlamlı yüksek saptandı(p=0,014, p=0,004) ve remisyona girme süresi SBNS grubunda daha uzundu (17,5 güne 9 gün) (p=0,000).Sonuç: İdiyopatik NS’de, üst solunum yolu enfeksiyonuyla ilk atağın tetiklenmesi, başvuru anında ağır proteinüri saptanması ve geç remisyonagirme süresi SBNS gelişmesi açısından risk faktörleri olabilir. Bu hastalardasteroid ayırıcı tedavilerin daha erken gündeme alınması, steroid tedavisinin istenmeyen uzun dönem yan etkilerinden koruyacaktır.

Objective: Idiopathic nephrotic syndrome (INS) is the most common_x000D_ glomerular disease in children. Approximately 80% of INS is steroid_x000D_ sensitive (SSNS), and half of SSNS patients are steroid dependent (SDNS)._x000D_ This study determines the risk factors that may predict steroid dependence_x000D_ in patients with SSNS._x000D_ Material and Method: Patients with SSNS who followed in our Pediatric_x000D_ Nephrology clinic between September 2016 and September 2018 were_x000D_ retrospectively evaluated. The demographic characteristics, albumin,_x000D_ creatinine values, blood pressure, white blood cell, lymphocyte count,_x000D_ lymphocyte/white blood cell ratio, urine protein–creatinine ratio, time to_x000D_ remission, and triggers of the attack were recorded._x000D_ Results: Twenty-three patients were diagnosed as SSNS and 16 as SDNS._x000D_ The mean age at presentation was 77.34±32 months in the SSNS group_x000D_ and 73.62±27.32 months in the SDNS group (p=0.690). No significant_x000D_ difference was observed between the two groups in terms of blood_x000D_ albumin, creatinine, lymphocyte count, and lymphocyte/white blood cell_x000D_ ratio. Trigger initiating the attack was more common in the SDNS group_x000D_ (p=0.001). The most common trigger was upper respiratory tract infection._x000D_ Urine protein/creatinine ratio and white blood cell levels were significantly_x000D_ higher in the SDNS group (p=0.014, p=0.004, respectively), and the time_x000D_ to remission was also longer in the SDNS group (p=0.001)._x000D_ Conclusion: Upper respiratory tract infection may be a trigger, and severe_x000D_ proteinuria and late remission time may be risk factors for the development_x000D_ of SDNS in INS. Early use of steroid-sparing agents in these patients can_x000D_ prevent long-term adverse effects of steroid therapy.
Could Steroid Dependency Be Predicted at the First Attack in Idiopathic Nephrotic Syndrome?