Examining the relationship between organizational trust and organizational happiness among white-collar workers : evidence from Türkiye - Özen, Sena (My University, 2025)
Araştırmanın amacı, beyaz yakalı çalışanlar arasında örgütsel güven ile örgütsel mutluluk arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmada, örgütsel güvenin çalışanların mutluluk algıları üzerindeki etkisi değerlendirilmiş ve bu iki kavram arasındaki etkileşim analiz edilmiştir. Araştırmanın evrenini Türkiye genelinde kamu ve özel sektörde görev yapan beyaz yakalı çalışanlar oluşturmaktadır. Örneklem, bu evrenden basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 250 beyaz yakalı çalışanla sınırlandırılmıştır. Veriler, katılımcılara uygulanan Kişisel Bilgi Formu, Örgütsel Güven Ölçeği ve Örgütsel Mutluluk Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde IBM SPSS 25.0 kullanılmıştır. Betimleyici istatistiklerin yanı sıra bağımsız örneklemler t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Pearson korelasyon analiz yöntemlerinden yararlanılmıştır. Araştırmada 10 hipotez sınanmış; 8’i kabul edilmiş, 2’si reddedilmiştir. Araştırma bulguları, örgütsel güvenin çalışanların örgütsel mutluluğu üzerinde olumlu ve anlamlı bir etkisi olduğunu göstermiştir. Özellikle yöneticilere ve kuruma duyulan güvenin, çalışanların pozitif duygularını artırdığı ve negatif duygularını azalttığı belirlenmiştir. Çalışma arkadaşlarına olan güvenin ise daha çok olumlu duygularla ilişkili olduğu, fakat bireyin potansiyelini gerçekleştirme düzeyi üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı saptanmıştır. Demografik değişkenler açısından değerlendirildiğinde; cinsiyet, yaş, medeni durum ve çalışma süresi gibi etmenlerin örgütsel güven ve mutluluk düzeyleri üzerinde belirgin etkiler yarattığı görülmüştür. Sonuç itibarıyla, örgütlerde güvenin yalnızca kişiler arası ilişkilerde değil, aynı zamanda yönetsel uygulamalar ve kurum yapısı üzerinden de çalışan mutluluğu üzerinde önemli bir belirleyici olduğu anlaşılmaktadır. Güven, çalışanların olumlu duygularını desteklemekte, olumsuz hislerini azaltmakta ve öz gerçekleştirimlerine katkıda bulunmaktadır. Bu nedenle, güvene dayalı bir örgüt kültürünün oluşturulması, çalışanların psikolojik iyi oluşlarının güçlendirilmesi ve kuruma olan bağlılıklarının artırılması açısından stratejik bir değer taşımaktadır.

This study aims to examine the relationship between organizational trust and organizational happiness among white-collar employees. The study evaluates the impact of organizational trust on employees’ perceptions of happiness and analyzes the interaction between these two concepts. The research population consists of white-collar employees working in both public and private sectors across Türkiye. The sample consists of 250 white-collar employees selected through a simple random sampling method from this population. Data were collected using a Personal Information Form, the Organizational Trust Scale, and the Organizational Happiness Scale. Data analysis was conducted using IBM SPSS 25.0. In addition to descriptive statistics, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), and Pearson correlation analysis were employed. A total of 10 hypotheses were tested; 8 were accepted, and 2 was rejected. The research findings revealed that organizational trust has a positive and significant impact on employees' organizational happiness. In particular, trust in managers and the institution was found to enhance employees’ positive emotions while reducing negative ones. Trust in colleagues, on the other hand, was more closely associated with positive feelings but was not found to have a significant effect on the level of self-actualization. When analyzed in terms of demographic variables, factors such as gender, age, marital status, and length of service were shown to significantly influence levels of organizational trust and happiness. In conclusion, the findings suggest that trust within organizations plays a crucial role in shaping employee happiness not only through interpersonal relationships but also via managerial practices and institutional structures. Organizational trust supports the reinforcement of positive emotions, reduces negative feelings, and contributes to employees’ self-actualization. Therefore, fostering a trust-based organizational climate holds strategic importance for enhancing employees’ psychological well-being and strengthening their commitment to the organization.
Beyaz yakalı çalışanlar arasında örgütsel güven ile örgütsel mutluluk arasındakı ilişkinin incelenmesı : Türkiye'den bulgular
Keywords: Attitudes; Beyaz Yakalı Çalışan; Çalışanlar; Employees; Organizational behavior; Organizational Happiness; Organizational Trust; Örgütsel davranış; Örgütsel Güven; Örgütsel Mutluluk; Psikoloji, Endüstriyel; Psychology, Industrial; Turkey; Tutum; Türkiye; White-Collar Workers