The relationship between organizational trust, social capital and job performance, a field study in IT sector - İlbasan, Dilek (My University, 2019)
İş performansı son yıllarda beşeri sermayenin öneminin artmasıyla birlikte giderek daha fazla araştırmaya konu olan bir kavramdır. Örgütsel anlamda ise örgütsel güvenin iş performansı üzerine etkileri vardır. Sosyal sermaye ise son yıllarda önemi artan, beşeri sermayenin özelliklerini ortaya koyan bir kavramdır. Literatürde bu üç yönetimsel kavrama ilişkin yeterli çalışmaya rastlanmamıştır. Bu nedenle araştırmada örgütsel güven, sosyal sermaye ve iş performansı ilişkisinin IT sektöründe incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada İstanbul’da 2018-2019 yıları arasında IT sektöründe çalışan ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan 404 sektör çalışanı üzerinde anket uygulaması yapılmıştır. Anket formunda demografik bilgi formu, Örgütsel Güven Ölçeği, Sosyal Sermaye Ölçeği ve İş Performansı Ölçekleri kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre örgütsel güven, sosyal sermaye ve iş performansı çalışanların demografik özelliklerine göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılık göstermemektedir (p>0.05). Öte yandan örgütsel güvenin alt boyutları ile iki boyut hariç iş performansının alt boyutları arasında bir boyut hariç; örgütsel güvenin tüm alt boyutlarıyla ile sosyal sermayenin tüm alt boyutları arasında ve sosyal sermayenin tüm alt boyutlarıyla iş performansının boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde ilişkiler bulunmuştur (p<0.05). Araştırmada elde edilen bulgulara göre sosyal sermaye, örgütsel güven ile iş performansı arasındaki ilişkide ara bulucu etkiye sahiptir.

Job performance is a concept that is increasingly subject to further research with the increasing importance of human capital in recent years. In organizational terms, organizational trust has an impact on business performance. Social capital is a concept that shows importance of human capital in recent years. In the literature, there are not enough studies regarding these three managerial concepts. Therefore, it is aimed to investigate the relationship between organizational trust, social capital and job performance in IT sector.In the study, a survey was conducted on 404 sector employees working in IT sector and volunteering to participate in the study during 2019 in Istanbul. Demographic information form, Organizational Trust Scale, Social Capital Scale and Job Performance Scales were used in the questionnaire.According to the findings of the study, organizational trust, social capital and job performance did not differ significantly according to the demographic characteristics of the employees (p> 0.05). On the other hand, there were statistically significant and positive relations between sub-dimensions of organizational trust except two dimensions and sub-dimensions of job performance except one dimension; all sub-dimensions of organizational trust and all sub-dimensions of social capital and all sub-dimensions of social capital and job performance (p <0.05). According to the findings of the study, social capital has an intermediate effect on the relationship between organizational trust and job performance.
Keywords: Business; IT Sector; IT Sektörü; İş Performansı; İşletme; Job Performance; Organizational Trust; Örgütsel Güven; Social Capital; Sosyal sermaye