İletken tekstil yüzeylerinin geliştirilmesi ve fiziksel performanslarının iyileştirilmesi - Konukoğlu, Seval (My University, 2020)
İletken tekstiller , akıllı tekstiller ,giyilebilir akıllı tekstiller gibi teknolojik çalışmalar günümüzde oldukça yaygın bir durumu vardır. İletken özellikli giyilebilir tekstillerin nihai ürün olacak şekilde dönüştürülmüş örnekleri pazarda ve literatürde mevcuttur. Nihai ürünlerin kullanıcılarının bulunduğu fiziksel koşullar fiziksel performans ölçüm sonuçlarını etkilemektedir. Bu sebeple iletken akıllı tekstiller piyasaya sunulmadan önce fiziksel koşulların bu ürünler üzerine etkisi detaylı incelenmesi önem arz etmektedir. İletken tekstil yüzeylerinin farklı metodlar ile elde edilişi mümkün olan günümüzde fiziksel koşulların değişimi ile iletkenlikteki değişim incelenecektir. Söz konusu iletkenlik değişimi kullanım sırasında ortam koşullarının değişmesinden ve/ veya kullanıcının fiziksel koşullarının değişmesinden kaynaklı olabilir . Sporcular için tasarlanmış kalp atış hızını ve harcanan kalori miktarını ölçen esnek bir tekstil yüzeyi giymiş halde spor yaparken sporcunun terlemesi kaynaklı iletkenlik değişimi ile alakalı bir değişim ön görüsünde bulunmak gerekmektedir.Yine açık havada yürüyüş yapan kalp rahatsızlığı olan bir aritmi hastasının açık havada yürüyüş yaparken kalp ritmini takip eden t-shirtünün yağmur yağması sebebiyle ıslanması sebebiyle iletkenlik değişiminden kaynaklı sinyal alımındaki bozukluğun tahmin ve tespit ediliyor olması gerekmektedir . İletken tekstil yüzeylerinin farklı kullanım alanlarında tercih edilmesinin en önemli sebeplerinden biri esnek oluşudur. Esnek iletken yüzeylerin esneme ile iletkenlik değişimi de çalışmamızın bir diğer araştırma konusu olacaktır . Çalışmamızda farklı yöntemler ile iletkenlik kazandırılmış iplikler ve kumaşlar kullanılacaktır. Üretilen iletken özellikli tekstil yüzeylerinini fiziksel Performanslarını ortaya koymak için testlere tabi tutulacaktır ve elde edilen sonuçların değerlendirmesi yapılacaktır.Özet İletken tekstiller , akıllı tekstiller ,giyilebilir akıllı tekstiller gibi teknolojik çalışmalar günümüzde oldukça yaygın bir durumu vardır. İletken özellikli giyilebilir tekstillerin nihai ürün olacak şekilde dönüştürülmüş örnekleri pazarda ve literatürde mevcuttur. Nihai ürünlerin kullanıcılarının bulunduğu fiziksel koşullar fiziksel performans ölçüm sonuçlarını etkilemektedir. Bu sebeple iletken akıllı tekstiller piyasaya sunulmadan önce fiziksel koşulların bu ürünler üzerine etkisi detaylı incelenmesi önem arz etmektedir. İletken tekstil yüzeylerinin farklı metodlar ile elde edilişi mümkün olan günümüzde fiziksel koşulların değişimi ile iletkenlikteki değişim incelenecektir. Söz konusu iletkenlik değişimi kullanım sırasında ortam koşullarının değişmesinden ve/ veya kullanıcının fiziksel koşullarının değişmesinden kaynaklı olabilir . Sporcular için tasarlanmış kalp atış hızını ve harcanan kalori miktarını ölçen esnek bir tekstil yüzeyi giymiş halde spor yaparken sporcunun terlemesi kaynaklı iletkenlik değişimi ile alakalı bir değişim ön görüsünde bulunmak gerekmektedir.Yine açık havada yürüyüş yapan kalp rahatsızlığı olan bir aritmi hastasının açık havada yürüyüş yaparken kalp ritmini takip eden t-shirtünün yağmur yağması sebebiyle ıslanması sebebiyle iletkenlik değişiminden kaynaklı sinyal alımındaki bozukluğun tahmin ve tespit ediliyor olması gerekmektedir . İletken tekstil yüzeylerinin farklı kullanım alanlarında tercih edilmesinin en önemli sebeplerinden biri esnek oluşudur. Esnek iletken yüzeylerin esneme ile iletkenlik değişimi de çalışmamızın bir diğer araştırma konusu olacaktır . Çalışmamızda farklı yöntemler ile iletkenlik kazandırılmış iplikler ve kumaşlar kullanılacaktır. Üretilen iletken özellikli tekstil yüzeylerinini fiziksel Performanslarını ortaya koymak için testlere tabi tutulacaktır ve elde edilen sonuçların değerlendirmesi yapılacaktır.

That is so much common area in textile for conductive textile , smart textile , wearable textile etc . Different kinds of conductive textile examples are available in market or literatüre.Different kinds of usage area of conductive textiles involve different performance properties.For this reason , before lunching of this kinds of product , effect of physical changings must be studied in detail. A lot of methods can be used for obtaining conductive textile . Effect of changing physical parameters on linner resistance of the conductive textile is examined in thesis. Said conductivity change due to changes in environmental conditions and/ or changes in environmental conditions and/ or changes in the physical conditions and / or changes in the physical conditions of user during use . While wearing a flexible textile surface that measures the heart rate and amount of calories expended for athletes , it is necessary to make a prediction regarding the change in conductivity caused by sweating of athlete while doing sports An arrhythmia patient wiyh a heart disease who walks outdoors should be able to predict and detect the disturbance in reception of signal due to the change in conductivity due to the t-shirt following the heart rhytm when it is walking outdoor.One of the most important reasons why conductive textile surfaces are preffered in different usage areas is its flexibility . Flexibility of conductivity of flexible conductive surfaces will be another research subject of the study .In our stıdy , yarns and fabric with conductivity by different methods will be used . Tests will be made to determine the physical performance of the produced conductive textile surfaces and the results will be evaluated.
Keywords: Engineering; iletken iplik sıcaklık davranışı conductive yarn heat manner; Mühendislik; Tekstil; Textile