Olumlu gençlik gelişimi yaklaşımı : Türkiye’ye özgü bir model - Ataç, Ömer (My University)
Amaç: Bu çalışma, gençlik gelişimi alanında çalışan kişilerin görüşlerinden yola çıkarak Türkiye bağlamına özgü Olumlu Gençlik Gelişimi (OGG) modeli önermeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, gençlik gelişimi alanında çalışan kişilerin Türkiye bağlamına özgü OGG modelinin göstergeleri konusunda görüşlerini toplamak ve fikir birliğini sağlamak amacıyla Delphi yöntemi kullanılmıştır. Delphi yöntemi çerçevesinde iki aşamalı bir süreç izlenmiştir. İlk aşamada, 715 kişiden oluşan bir panel oluşturulmuş ve panelistlere açık uçlu bir soru yöneltilmiştir. Elde edilen yanıtlar, nitel analiz yöntemi kullanılarak analiz edilmiş ve temalar halinde gruplandırılarak ikinci aşama için yapılandırılmış 5’li Likert tipi bir anket oluşturulmuştur. İkinci aşamada, aynı panele bu yapılandırılmış Likert tipi anket gönderilmiş ve panelistlerden her bir maddeyi değerlendirmeleri istenmiştir. Bu aşamada 334 panelist anketi yanıtlamış ve elde edilen veriler nicel analiz yöntemi ile analiz edilerek bu maddeler üzerindeki fikir birliği incelenmiştir. Bulgular: İlk Delphi aşamasında, katılımcıların yanıtları (3.724 anlamlı kelime, kelime öbeği veya cümle) açık uçlu bir soru içeren çevirim içi bir anket ile toplandı. İkinci Delphi aşamasında ise toplanan veriler üzerinden oluşturulan 17 gösterge/ öznitelik, 5'li Likert tipi bir ölçeğe dönüştürülerek katılımcıların onayına sunuldu. İkinci aşamada, katılımcılar tarafından 17 göstergenin/ özniteliğin tümü üzerinde fikir birliğine varıldı (5 özellik için %80'in üzerinde ve 12 özellik için %90'ın üzerinde uzlaşma sağlandı). Katılımcıların %56,2'si ahlâkı, %40,4'ü öğrenme isteğini, %30,8'i sorumluluğu ve %30,2'si ise dürüstlüğü en önemli göstergeler olarak seçti. Önerilen yeni modeldeki 17 göstergeden ikisi (saygı ve farkındalık/ bilinç) hariç tümünün, alan yazındaki mevcut modellerden en az birinin göstergesiyle örtüştüğü görüldü. Sonuç: Bulgular, Türkiye'de OGG'nin göstergeleri/ öznitelikleri belirlenirken gençlerin içinde yaşadıkları bağlamların (özellikle kültürün) dikkate alınması gerektiğini göstermiştir. Ayrıca bulgular, farklı bağlamlarda geliştirilen modellerden yalnızca birini doğrudan başka bağlamlardaki gençlere uyarlamaya çalışmanın, kendi bağlamlarında önemli görülen ve ihtiyaç duyulan bazı göstergelerin gözden kaçmasına neden olabileceğini düşündürmektedir.
Positive youth development approach : a model specific to Türkiye
Keywords: a model specific to Türkiye; bağlam; Beden eğitimi; context; Delphi; Gençlik; göstergeler; indicators; method; metodu; Olumlu gençlik gelişimi; Physical education and training--Turkey; Positive youth development; Turkey; Türkiye; Türkiye'ye özgü bir model; Youth