Perakendecilikte kategori yönetimi ve gıda sektöründe bir uygulama - Beksırgakızı, Nurjan (My University, 2001)
Nakit para akımı yüksek olan perakende sektörü son yılların en hızlı büyüyen sektörün başında geliyor. Dinamik yapışı ve nakit paranın yoğunluğu yerli ve yabancı yatırımların dikkatinin çekmesi ile beraber rekabet yoğunlaşmaktadır.dolayısıyla ayakta kalabilmek ve büyümek için maliyeti oluşturan unsurlara daha dikkatli davranarak ürünlerin fîyatına yansıtılmamaya çalışmaktadırlar. Birinci Bölümde, bu maliyetleri oluşturan temel unsurlar ayri ayn ele alınarak perakendeciliğin tüketicilere sağladığı faydalara değinilmiştir. Tüketicilerin her geçen gün değeri artması ile perakendeciler yeniliklere ve değişimlere açık olmaları gerekliliğinin Önemine değinilmiştir. Çünkü yoğun rekabetin yaşandığı ortamda bu değişimlere uyum sağlayabilen, kendilerim bu değişimlere paralel olarak yenileyip değiştirebilen firmaların başarılı olduğu bilinmektedir. İkinci Bölümde bu yeniliklerden biri olan Kategori Yönetimi ele alınmıştır. Kategori Yönetiminin perakendecilere sağladığı üstünlükleri üzerinde durulmuş ve nasıl bir süreç izleyerek uygulanabileceği anlatılmıştır. Üçüncü Bölümde, gıda perakendeciğilİnde Kategori Yönetimi uygulaması ele alınmıştır. Bu çalışmada gıda perakendeciüğinde Kategori yönetimim uygulayan Önde gelen hiper ve süper marketler seçilerek araştırma yapılmıştır. Araştırma sonucunda perakendeciliğin uluslararasılaşma ve müşteri değerinin artması ile onların istek ve ihtiyaçlarım tam olarak karşılamak İçin Kategori Yönetimi zorunlu olduğu kanaatine varılmıştır. Yapılan araştıma sonucunda kıran kırana yaşanan rekabet ortamında başannın temel anahtarı Kategori Yönetimi olduğunu, artık gelişmek ve büyümek için uygulanması şart olduğu, ortaya konulmuştur. Çalışma sonuç ve öneriler bölümü İle tamamlanmıştır.

Retail jector which has high cash movement is one of the nost developing sector of the last years. Dynemic structure and the intensity of cash both attracing the attention of domestic and forcing investmat and rivalry has been getting dense. So they avaid effecting to the cast of product by behaving more carefully to the elements of costs for the aim of remaning and developing. At the first part, the benefits of retailing for the consumers was dealt with by cmsidering the basic elements building this costs. It wqas mentioned that the retailers should be receptive to the new changings and innovations because of the increasing value of the consumers. Because it is known that in an atmosphere that has intensive rivalry, the firms which can adopt to these changings, can innovarte and change itself according to these changings could be successful. At the second part, the category management which is the one of these innovations was handled. The anvantages of category management to the retailers was focused on and how applying the process could be was told. At the third part, the applying of category management on nutrition retail was dealt with. It was investigating by choosing the leader hyper and supermarkets which applying category management on nutrition retail. At the result of the research, the necessity of category management was understand with the situation of becoming international of retail and increasing customer value, for the aim of affording completely their requests and needs. At the result of the research it was found out that in the hard atmosphere of rivalry, the basic key of success is category management and there was an obligation on applying it for development and exparsion the study was completed with the sections of conclusion and suggestion.
Keywords: Genel yönetim; Gıda Sanayi; Pazarlama yönetimi; Perakende satış; Perakende Ticaret