Koroner arter bypass yapılan hastalarda sosyal destek ile umutsuzluk düzeyi ilişkisi - Tansı, Tülin (My University, 2009)
1.ÖZET Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kalp damar hastalıkları önde gelen ölüm nedenlerinden biri olmaya devam etmektedir. Kalbi besleyen koroner arterlerdeki daralmaya bağlı olarak gelişen koroner arter hastalığının tedavisinde koroner arter bypass uygulama tedavi yöntemlerinden biridir. Bu çalışma koroner arter bypass yapılan hastalarda sosyal destek ve umutsuzluk düzeyi ilişkisinin değerlendirilmesi amacıyla 71 hastayla yapıldı. Umutsuzluk ve Sosyal destek ölçekleri ameliyat öncesi dönemde, ameliyat sonrası dönemde ve taburculukta olmak üzere her hasta için toplam üç kez uygulandı. Veriler “Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği” ve “Beck Umutsuzluk Ölçeği” ile toplandı. Toplanan veriler SPSS 11.5 versiyonu ile değerlendirildi. Hastaların algıladıkları sosyal destek puanları ile umutsuzluk arasında negatif yönde ilişki saptandı. Hastaların dönemlere göre aldıkları umutsuzluk puan ortalamalarının preop dönemde (3,85±3,80) daha yüksekken postop dönemde (3,38±3,72) ve taburculukta (2,80±2,24) ise daha düşük olduğu, bu farkın da istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulundu (p<0,05). Hastaların dönemlere göre algıladıkları sosyal desteğin preop dönemde (24,87± 4,16)daha düşük iken postop (25,38± 3,86) ve taburculuk (25,5± 3,57) döneminde arttığı görüldü. Elde edilen puan ortalamaları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulundu (p<0,05) . Yaş, cinsiyet, öğrenim durumu, çalışma durumu gibi demografik özelikler hem umutsuzluk hem de sosyal destek açısından incelendi. Demografik özellikleri kendi içinde dönemlere göre incelediğimizde sosyal destek ve umutsuzluk düzeylerini etkilediği; ancak genel olarak baktığımızda yaş, çalışma durumu, cinsiyet ve öğrenim durumunun sosyal destek ve umutsuzluğu anlamlı düzeyde etkilemediği görüldü. Koroner arter bypass, Sosyal destek, Umutsuzluk, 2.

Relation of Social Support and Hopelessness Level on Coronary Artery Bypass Made Patients Cardiovascular diseases continue to be one of the leading causes of death in developing countries.This study was done to evaluate relation between social support and hopelessness level in 71 patients had coronary artery bypass surgery. Hopelessness and Social support scales was performed totally three times for each patient in the period of before the operation, after the operation and on discharged of hospital period. The data were collected with “Multidimensional Perceived Social Support Scale” and “Beck Hopelessness Scale”. Collected data were analyzed using SPSS version 11.5. There was a negative relationship between perceived social support points of patients and hopelessness. ). Received hopelessness mean scores of patients according to periods were higher on postoperative (3,38±3,72) and discharge period (2,80±2,24) whereas lower on preoperative period (3,85±3,80) and this was found statistically significant (p<0,05). Perceived social support of patients according to periods increased on postoperative (25,38± 3,86) and dischage period (25,5± 3,57) whereas lower on preoperative period (24,87± 4,16). Obtained difference among mean scores was found to be statistically significant (p <0.05). Demographic features like age, gender, educational status, employement status was examined both in terms of hopelessness and social support. When we examined own internal demographic features according to periods, it was seen that it influenced social support and hopelessness levels on the other hand age, employement status, gender and education status generally didn’t influenced social support and hopelessness in a significant level. Coronory artery bypass, Social support, Hopelessness,
Keywords: Hastalıklar; Hemşirelik Esasları; Kalp ve Damar Hastalıkları