Meme ve serviks kanserinde erken tanı yöntemlerinin kullanımı konusunda kadınların bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi - Sönmez, Yasemin (My University, 2011)
MEME VE SERVİKS KANSERİNDE ERKEN TANI YÖNTEMLERİNİN KULLANIMI KONUSUNDA KADINLARIN BİLGİ, TUTUM VE DAVRANIŞLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Bu çalışmanın amacı meme ve serviks kanserinde erken tanı yöntemlerinin kullanımı konusunda kadınların bilgi, tutum ve davranışlarını değerlendirmektir. Araştırmanın örneklemini Kadın ve Aile Sağlığı Merkezinin Üsküdar birimine başvuran 400 kadın oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak literatür doğrultusunda geliştirilen anket formu kullanılmıştır. Araştırmada kadınların %67’inin kendi kendine meme muayenesi (K.K.M.M) yaptığı, %56.5’inin daha önce meme muayenesi için sağlık kuruluşuna başvurduğu ve %52.5’inin mamografi çektirdiği saptanmıştır. Araştırmada K.K.M.M’ nin meme kanserinin erken tanısında önemli olduğunu düşünen, daha önce klinik meme muayenesi yaptıran ve K.K.M.M eğitimi alan kadınların daha çok K.K.M.M yaptığı saptanmıştır (p<0.05). Kadınların yaşı, medeni durumu, eğitim durumu ve güvence varlığı ile mamografi çektirmeleri arasında ilişkinin anlamlı olduğu bulunmuştur. (p<0.05). Çalışmada kadınların %29.5’i rutin olarak jinekolojik muayene olduğu, %49.3’ünün serviks kanserine ilişkin bilgi aldığı ve %72.5’sinin pap-smear testi yaptırdığı saptanmıştır. Rutin jinekolojik muayeneye yaptıran ve daha önceden pap-smear testini duyan kadınların daha çok smear testi yaptırdıkları saptanmıştır (p<0.05). Ayrıca kadınların yaşı, medeni durumu ve çalışma durumuna göre pap-smear yaptırmaları arasında anlamlı bir ilişki bulumuştur (p<0.05). Meme ve serviks kanseri erken tanı yöntemleri ile ilgili daha önce eğitim alma, erken tanı davranışlarını önceden duyma, kadınların erken tanı davranışını daha çok yapmalarını sağladığı için bu konunda eğitilmeleri ve tarama hizmetinin ulaşılabilir şekilde yaygınlaştırılması gerekmektedir. Anahtar Sözcükler: Meme Kanseri, Serviks Kanseri, Bilgi, Tutum, Davranış

ASSESSMENT of WOMEN’S KNOWLEDGE, ATTITUDE and BEHAVIORS ABOUT USE of EARLY DIAGNOSIS METHODS in BREST and CERVİX CANCER The aim of this study is to evaluate women’s knowledge, attitude and behaviors about use of early diagnosis methods in breast and cervix cancer. The sample of the study are 400 women who consult The Unit of Women’s and Family Health Center in Üsküdar. The questionnaire which was developed in line with literature were used in this study to collect data. The study has found that is 67% of women carried out self examination of breast ( SEB). Also, 56.5% of women previously applied to medical institutions for breast examination and 52.5% of them have had mammography. The study also found that women who think SEB is useful for early diagnosis of breast cancer, previously had medical breast examination, and received training on SEB tend to do self-examination of breast more than others (p<0.05). There is a significant relationship between women’s age, marital status, education level, assurance and whether they have ever had mammography (p<0.05). The study found that 29.5% of women regularly have gynecological examination. 49.3% of them are informed about cervical cancer and 72.5% of women got a pap-smear test. Women who carried out routine gynecological examination and heard about pap-smear test have had pap-smear test more than others (p<0.05). There is an significant relationship between women’s age, marital status, work status and whether they had pap-smear test (p<0.05). Women should be educated about the early diagnosis of breast and cervical cancers and the screening service should be expanded, as the information about early diagnosis of these kinds of cancer lead women to practice the early idagnosis techniques more. Breast cancer, Cervical cancer, Knowledge, Attitude, Behavior
Keywords: Halk Sağlığı; Kanser_Erken Tanı; Kanser_Tedavi