Fen bilgisi öğretmen adaylarının dikkat eksikliği ve hiperaktiviteye sahip öğrencilere yaklaşımlarında senaryo temelli öğretimin katkısı - MERTOĞLU, HATİCE (My University, 2021)
Kaynaştırma eğitimi; tüm öğrencilerin birlikte öğrenim görmesi, öğrencilerin yeteneklerine odaklanılması, bireysel öğrenme stillerine olanak sağlanması ve farklılıklara değer verilmesi bileşenlerinden oluşmaktadır. Bu süreçte, öğretmen eğitimi ve öğretmene bu konuda verilen destek büyük bir önem taşımaktadır. Kaynaştırma eğitimi sadece geleneksel yollarla değil, fen eğitiminde de kullanılan senaryo temelli öğretim ile de olabilir. Bu çalışmada fen bilgisi öğretmen adaylarının bedensel yetersizlik ve süreğen hastalıklara sahip öğrencilere yaklaşımlarında senaryo temelli kaynaştırma eğitiminin etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın deseni nitel araştırma yöntemlerinden biri olan program etkili durum deseni olarak belirlenmiştir. Bu araştırmanın çalışma grubunu dört fen bilgisi öğretmen adayı oluşturmaktadır. Öğretmen adaylarına bu süreçte senaryo temelli kaynaştırma eğitimi uygulanmıştır. Bu çalışmada veri toplama araçları; araştırmacının alan notları, günlükler, odak grup görüşmeleri, araştırmacının hazırladığı senaryolar olarak belirlenmiştir. Veri analizi için MAXQDA Paket Programı kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçları doğrultusunda, öğretmen adaylarının özel gereksinimli öğrenciyle empati kurduğu, özel gereksinimli bireylere yönelik farkındalıklarının arttığı ve öğrenciyi derse katma yöntemleri olarak orjinal ve farklı uyarlamalar geliştirdikleri tespit edilmiştir. Araştırmanın sonuç
Keywords: Kaynaştırma Eğitimi; MAXQDA; Senaryo Temelli Öğretim; Öğretimsel Uyarlamalar