EXAMINATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN LEADER- MEMBER EXCHANGE (LMX) QUALITY AND EMPLOYEE JOB PERFORMANCE IN THE MODERATING CONTEXT OF PERCEIVED ROLE AMBIGUITY - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Bu çalışma, İstanbul'da yiyecek&içecek sektöründeki hizmet işletmelerinde çalışanların Lider-Üye Etkileşim Kalitesi (LÜE) algılamaları ile iş performansı arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkide algılanan rol belirsizliğinin düzenleyici değişken rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmanın çerçevesinde yer alan değişkenler arasındaki ilişkilere dair beklenti ve varsayımlar LÜE Teorisine, Atfetme Teorisine ve Performans Davranışı Yaklaşımına dayanmaktadır. Araştırmada elde edilen bulgular, LÜE'nin ve alt boyutlarının çalışanların iş performansı ile anlamlı ve pozitif yönde ilişkili olduğunu ve algılanan rol belirsizliğinin de bu ilişkide anlamlı bir düzenleyici değişken rolüne sahip olduğunu göstermiştir

This study aims to examine the relationship between perceived Leader-Member Exchange (LMX) quality and job performance with the moderating role of perceived role ambiguity of food&drink service sector employees working in service organizations in Istanbul-Turkey. Within the framework of this study, the suggestions are derived from LMX Theory, Attribution Theory and Performance Behavior Approach while examining the proposed relationships among the research constructs. The findings revealed that LMX quality and its dimensions had positive significant correlations with job performance. Moreover, the research results showed that perceived role ambiguity had a significant moderating role on the relationship between LMX and job perception
LİDER-ÜYE ETKİLEŞİMİ KALİTESİ İLE ÇALIŞANLARIN İŞ PERFORMANSI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ALGILANAN ROL BELİRSİZLİĞİNİN DÜZENLEYİCİ ETKİ ROLÜ İLE BİRLİKTE İNCELENMESİ
Keywords: İktisat; İşletme