The comparison of the efficacy of cyproterone acetate and castration monotherapies in metastatic prostate cancer: A multicenter study of Turkısh uro-oncology group - (:unkn) unknown (My University, 2007)
Amaç: İlerlemiş prostat kanserinde tibbi veya cerrahi kastrasyon ile CPA’yi karşılatırmak ve CPA’nin terapötik etkisini ortaya koymak. Gereç ve Yöntem: 19 Üroloji Merkezi’ne başvuran T1-4N+MX veya T1-4NXM+ evreli prostat adenokanserli hastalar çalışmaya alınmıştır. Toplam 120 hasta, CPA 3X100mg/gün (Grup1) ve tıbbi veya cerrahi kastarasyon (Grup 2) gruplarına rastgele dağıtılmışlardır. Bu denemenin birincil son noktaları genel ve hastalığa-özel sağkalım olasılıklarıdır. Progresyonsuz sağkalım (PSA progresyon zamanı) ve testesteron düşüş hızı ikincil son noktalar olarak kabul edilmiştir.Progresyonsuz sağkalım olasılıkları Kaplan-Meier metoduyla hesaplanmış ve Logrank testiyle de sağkalım olasılıkları karşılaştırılmıştır. Sonuçlar: Başlangıçta her iki grupta da PSA ortanca(medyan) değerleri 42ng/dl bulunmuş ve 3 ayda Grup1’de 3.0 ‘e Grup2’de de 2.1’e düşmüştür (p>0.05). Her iki grupata 3 aylık bir tedavi sonrasındaki testesteron seviyeleri başlangıçtaki değerlerin Grup1’de % 9’una Grup2’de %6.7’sine ulaşmıştır (p>0.05).Her ne kadar veriler sağkalım süreleri için tam olmasa bile, ortanca 24 aylık izlem süresinde PSA-progresyonu için iki grup sağkalımlarında bir fark bulunmamıştır (p=0.616). Sonuç: Yaptığımız bu randomize çalışma, CPA ve kastrasyon tedavisi alan prostat kanserli hastalarda progresyonsuz sağkalım bakımından 24 aylık izlem zarfında herhangi bir anlamlı faklılık ortaya koymamıştır. Monoterapinin başlangıçtaki etkinliği ve tolerabl olması bu terapinin kabul edilebilir ve güvenilir bir tedavi olduğu yorumlarında bizi cesaretlendirmektedir.

Objective: To detect therapeutic efficacy of CPA and to compare it with those of surgical or medical castration in advanced prostate cancer Patients and Methods: Patients from 19 Urology Centers with prostate adenocarcinoma of stages T1-4N+MX or T1-4NXM+ were enrolled.Total of 120 patients were randomized to receive CPA 3X100mg/d(Group 1) versus medical or surgical castration(Group 2).The primary endpoints for this trial were overall and disease-spesific survival.Progression-free survival(PSA progression time) and testosterone decrease rate were assessed as secondary endpoints.Progression-free survival probabilities were calculated by Kaplan-Meier method and comparison of survival probabilities was performed by Logrank test. Results: Median PSA values were 42ng/dl in both groups at initiation and decreased to 3.0 and 2.1 respectively in 3 months(p>0.05).Castrate testosterone levels were reached in two groups after 3 months therapy( 9% and 6.7% of initial values respectively;p>0.05).The data is immature to assess the survival durations,but in median follow-up of 24 months,no difference in regard to PSA-progression was detected in two groups(p=0.616). Conclusion: This randomized study of CPA and castration in patients with metastatic prostate cancer didn’t reveal any significant differences in progression-free survival so far.The initial efficacy and tolerability of monotherapy encourages us to comment that this therapy is safe and acceptable.
Metastatik prostat kanserinde cyproterone acetate ve kastrasyon monoterapilerinin etkinliğinin karşılaştırması: Çok merkezli bir türk üro-onkoloji grubu çalışması
Keywords: Genel ve Dahili Tıp