Anizometropi miktarı ile ambliyopi derinliğinin ilişkisi - (:unkn) unknown (My University, 1999)
AMAÇ: Bu çalışma, ambliyopi derinliği ile anizometropi derecesi arasında ilişki olup olmadığını saptamak ve olası bu ilişkinin farklı kırma kusurlu olgu gruplarında değişiklik gösterip göstermediğini incelemek amacıyla yapılmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Yaşları 5-60 arasında değişen (ortalama 23), şaşılığı olmayan 64 anizometropik ambliyopili hasta çalışma kapsamına alınarak düzeltilmiş en iyi görme keskinlikleri ve sikloplejili refraksiyon değerleri belirlenmiştir. İki göz arasındaki sferik eşdeğer farkları, ortalama karekök değerleri hesaplanmış, görme keskinliği farkları bulunarak ambliyopi derinliği tespit edilmiştir. Sferik eşdeğer farkları ile ambliyopi derinliği ve ortalama karekök değerleri ile ambliyopi derinliği arasındaki ilişki, tüm olgularda ve refraktif kusur tiplerine göre belirlenmiş alt gruplarda Pearson lineer korelasyonu kullanılarak karşılaştırılmıştır. BULGULAR: Sferik eşdeğer farkları ile ambliyopi derinliği arasında (Pearson lineer korelasyonu r:0.5345) ve ortalama karekök değerleri ile ambliyopi derinliği arasında (Pearson lineer korelasyonu r:0.5434) istatistiksel olarak önemli bir ilişki olduğu saptanmıştır (p<0.0001). Kompoze hipermetropik astigmatizmaya bağlı anizometropisi olan olgularda bu ilişkinin, hipermetropik olgu grubuna kıyasla daha kuvvetli olduğu görülmüştür (sferik eşdeğere göre r: 0.7579, ortalama karekök değerine göre r: 0.7786). Miyopik grupta ise bu ilişki istatiksel olarak önemsiz bulunmuştur (p>0.05). SONUÇ: Bu çalışmada ambliyopi derinliğinin anizometropi miktarı ile ilişkili olduğu saptanmış ve bu ilişkinin kompoze hipermetropik astigmatizmalı olgularda en kuvvetli olduğu belirlenmiştir.

PURPOSE: This study was performed to evaluate if the depth of amblyopia correlated with the degree of anisometropia and if this possible correlation differed between subgroups of patients divided according to their refractive error types. PATIENTS AND METHODS: Sixty-four patients aged 5-60 (average:23) with nonstrabismic anisometropic amblyopia were included in this study and their best corrected visual acuities, cycloplegic refractions were recorded. The differences in spherical equivalents, mean squareroots and the depth of amblyopia according to difference in visual acquities between two eyes were calculated. In all patients and in subgoups, correlation between difference in spherical equivalents, mean squareroots and the depth of amblyopia were compared using Pearson lineer correlation. RESULTS: Statistically significant correlations were found between difference in spherical equivalents, mean squareroots and the depth of amblyopia (r: 0.5345 and r: 0.5434 respectively). This correlation was found to be more prominent in the compound hyperopic astigmatism group than the hyperopic group (spheric equivalent r: 0.7579, mean square root r: 0.7786). No statistically significant relationship was found in the myopic group (p>0.05). CONCLUSION: The depth of amblyopia is found to be correlated with the degree of anisometropia and this correlation is most prominent in the compound hyperopic astigmatism group.
The relationship between the depth of amblyopia and difference in refraction
Keywords: Biyoloji