Karanlıklardan aydınlığa geçişte Kur’ani eğitim süreçleri - Bulat, Elif (My University, 2003)
Karanlıklardan Aydınlığa Geçiş Süreçleri günümüzün insanı için gerekli, gerekli olduğu kadar da önemli bir yere sahiptir. Kurân-ı Kerimde Allahın Rab sıfatı ile gerçekleştirdiği eğitim faaliyetinin önemli amaçlarından biri de insanları Karanlıklardan Aydınlığa çıkarmaktır. Bu amacın hangi eğitim süreçlerinden geçilerek gerçekleştirildiğini Zulumat ve Nur kavramları ile ilgili Kurâni ayetleri dikkate alarak ilke, metod, amaç ve değerler bağlamında incelemeye çalıştık ve Kurâni manalarını tetkik ettik. İnsanların, din ve eğitim sahasında çalışan akademisyenlerin karanlık (zulumat) ve aydınlık (nur) kavramıyla bu kavramların din ve eğitime yönelik açılımlarıyla buluşmasını sağlamak, maddi karanlıkların ötesinde manevi karanlıkların bulunduğunu ve insanın bu karanlıklardan aydınlığa nasıl ve hangi süreçlerden geçerek çıkabileceğinin bilgisini ve davranışını kazandırmak amacıyla bu araştırmayı gerçekleştirdik. Bir belge niteliği taşıyan Kurân-ı Kerimde Karanlık ve Aydınlık manasına Zulumat ve Nur kavramları ile nur kavramıyla anlamsal yakınlığı olan Fecr, İsrak, Misbah, Tarık, Ziya gibi diğer kavramları da ilgili ayetlerin meal ve tefsirlerdeki nicel ve nikel semaliğine uygun olarak tümevarım ve tümdengelim metodları ile inceledik. Her çağın, her toplumun ve her ferdin kendine has karanlıkları vardır. Bu sebeple Kurân-ı Kerimde karanlıklar çoğul olarak yer almakta, inanç, bilgi, psikolojik, sosyolojik ve hukuki olmak üzere pek çok boyutta insanın cehaletinden, bilgiyi pratiğe dönüştürememesinden ve nefsine, tutkulara yenik düşerek aklını kullanmamasından meydana gelen zulümlerin oluşturduğu manevi karanlıklar mevcuttur. Aklın ışığıyla Kurânın ve bilginin yaydığı ışıktan istifade ederek, imanın, barış ve güven, rahmet ve teslimiyetin bir araya geldiği islamın aydınlığına ulaşarak, Mutlak Nura insanları ulaştırmak mümkündür. Akıl, bilgi, eğitimci (peygamber) iman,İslam ve bunlara bağlı oluşan güzel davranışlar Allahın aydınlık yolunun birer ışığı, birer değeri olmaktadır. Bu değerler ve ışıklarla insanın tabiatı sevgi ve merhamet ilahi irade dikkate alınarak yüce, şerefli, övgü dolu, dosdoğru bir yola Allahın yoluna insanları ulaştırmak, karanlıklardan kurtuluşun da çaresi olmaktadır. The process of transmition from darkness (Zulumat) to light (Nur) must be known by today's man very well and therfore is equally important. One of the aims of educational activity of God is to lead human being from darkness to enlightenment. Therefore, we tried to examine this educational activity of God by taking the Qoranic terms like nur (light) and zulumat (Darkness) into account. We completed this research with the aiming of helping every body to understand educational meanings of the terms zulumat and nur. We also studied on the words like fecr, işrak, misbah, tarık, ziya which all have smilar meanings as nur has, by applying techniques of induction and deduction Every age and every individual has his/ her/ its own darkness. Therefore darkness in Qoran was mentioned in plural form. There are darkness as a result of temptations, ignoring reasoning and practicing, which at the end would lead human being to pcychological, sociological and juridicial darkness. By reasoning on facts emerging from Qoran and knowledge, it is possible to lead human being to absolute enlightenment. Reason, knowledge, educater (prophet), faith, islam and good behavior are all cornertones of God's guidance . With these cornerstones and values, it would be possible to lead human being to God's strait and honorable path.
Keywords: Din; Din Eğitimi; İslam Dini; Tasavvuf ve tarikatlar