Envanter ve stok kontrol modellerinden MRP’nin tanımlanması ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir hudut karakolunda uygulanması - Çelik, Zafer (My University, 2001)
Bu çalışmada,Envanter ve Stok Kontrol Modellerinden MRP (Malzeme Gereksinim Planlaması-Material Requirements Planning)in Türk Silahlı Kuvvetlerinden bir Hudut Karakolunda,MFG/ PRO programını kullanarak,MRP in stok kontrolündeki etkileri elde edilmiştir. Çalışma on üç bölümden meydana gelmiştir.Birinci ve ikinci bölümde;envanter ve stok kontrol tanım ve metodlarından,üçüncü bölümden itibaren üretim ve kaynak planlaması,MRP,MAPICS,CRP,DRP,MRP II üzerinde durulmuştur.Altıncı bölümde, MRP sistemleri için ana üretim planlamasındaki tahmin hatasının değerlendirilmesi yapılmıştır. Yedinci bölümde,MRP yapısının daha iyi anlaşılabilmesi ve güncel yaşantımızda yerine koyabilmek için bir öğrencinin planlaması örnek olarak verilmiştir.Sekizinci bölümde,günümüzde kullanılan sistemlerin tabanını oluşturan ERP,COMMS,MES ve Tedarik Zinciri Yönetimi üzerinde durulmuştur.Dokuzuncu bölümde,MRP sistemlerine alternatif olarak gelişen JIT ve Kanban kurallarından bahsedilmiştir.Onuncu bölümde, modellerin bilgisayar yapıları ile ilişkileri üzerinde durulmuştur.On birinci bölümde MFG/ PRO,on ikinci bölümde SAP R/ 3 bilgisayar programları tanıtılmıştır.On üçüncü bölümde,TSK' da bir hudut karakolunda MRP sisteminin MFG/ PRO kullanılarak uygulaması yapılmış ve elde edilen sonuçlar sunulmuştur. Stok miktarının belirlenmesi ve elde tutulması gereken ekonomik stok miktarının sağlanabilmesi için günümüze kadar birçok modeller denenmiştir.Başta modeller sabit sipariş miktar ve zamanlarıyla,daha sonra işletmeler arasındaki artan etkileşimler doğrultusunda değişken miktar ve zamanların kontrol ve takibi konusunda karmaşıklaşmaya başlamıştır. Matematiksel ifadeler ve formüller zamanla yetersiz kalmaya başlamıştır.Ve tüm bu gelişmelere alternatif olarak MRP ve süreçleri olarak MRP II,CRP,DRP,ERP,COMMS, MES,Tedarik Zinciri Yönetimi ve JIT ortaya çıkmıştır. MRP 'nin amacı da;tüm envanter birimleri bazında,dönemlere göre brüt ve net ihtiyaçların belirlenmesi ve bu yolla gerçekçi bir envanter yönetimi için bilgi üretilmesidir.MRP,son üretimde kullanılan ham maddeler ve bileşenler için detaylı bir program içine bir asıl üretim planına dönüştüren,ve işin sadece üretim görünümünü karşılayan bir hesaplayıcı ( computational ) tekniktir.Tüm sistem içindeki aktiviteleri planlamak ve güncelleştirmek için,MRP-II ,bir odaksal üretim planını kabul ederek ve veri tabanını birleştiren birini kullanarak,satışları,satın almayı,üretimi,finansı ve mühendisliği düzenler. ERP ( Kurumsal Kaynak Planlaması ),değişik coğrafi bölgelerdeki iş faaliyetlerinin küresel veri entegrasyonu ve dağıtık veri tabanı sistemi çerçevesinde planlamasını ve koordine edilmesini öngören bütünsel bir planlama sistemi ve bir şirketteki tüm departmanları tek bir bilgisayar sistemine entegre ederek bilgi paylaşımını sağlayan ve iletişimi hızlandıran yazılım programlarına verilen isimdir. Uygulama bölümünde ise;özellikle yiyecek miktarının takibi;personelin yeterli kaloriyi alabilmesi ve morali açısından önem kazanmaktadır.Bu yüzden özellikle,1 nci sınıf ikmal maddeleri ( gıdalar ) üzerinde durulmuştur.Malzemeler,depolama, stok kontrol ve takibi konusunda ilk bölümlerde bahsedilen hususlar doğrultusunda kartlara yazılmak suretiyle yerleri,bakımı,miktarları, yangından koruma ve depolama şartlarının takibi gibi hususlarda gerekli verimin sağlanmasına yardımcı olmuştur. MFG / PRO Demo programından elde edilen bilgisayar çıktıları ekte sunulmuştur.

The effects of MRP ( Material Requirements Planning ) which is one of inventory and stock control models is researched in this study by applying MFG / PRO Demo program at a border patrol in T.S.K. There are thirteen sections at the stıdy.The definitions and methods of inventory and stock control models are deliberated,and then production and capacity planning, MRP,MAPICS,CRP,DRP,MRP II are deliberated from third section to six section. Forecast error at master production planning for MRP is utilized at sixth section. There is a student example about his academic planning at seventh section.From eighth section to tenth section,ERP,COMMS,MES,Supply Chain Management and JIT are utilized.At tenth section,computers constructions and relationships are deliberated. The programs ( MFG / PRO Demo program and SAP R / 3 program ) are introduced.At thirteenth section,MRP is applied to a border patrol in T.S.K. by using MFG / PRO Demo program and then the results of this program are presented. Some models were attempted to determine the quantity of economics stock up to now.At first,models were for constant orders,but then they are complicated with the interaction between enterprises. Mathematical sentences become insufficent in the course of time.So,MRP and its processes MRP II,CRP,DRP,ERP,COMMS,MES,Supply Chain Management and JIT ( Just In Time ) are revealed. The aim of MRP is the information production for a real inventory management and the determination of gross and clear requirements all inventory units.MRP is a transforming for raw materials and components at the master production planning and a computational technics as a production appearance.For planning and updating the activities in all system,MRP II puts in order production,sales,financial and engineering by accepting a facol production planning. ERP is a total planning system which stipulates the globular datum integrational and the planning and controlling database,and is the name of the softwares for computers to supply the sharing information and to accelerate the communication between departmans. At the application section,particularly pursuiting the quantity of foods is important to take sufficient calorie and for personnel morale.Therefore, 1 class supply materials ( foods ) are deliberated. The outputs of MFG / PRO Demo program are presented as additional.
Keywords: Stok Kontrolü; Yöneylem Araştırması