Basel II: its implications on Turkish banks and smes in Samsun - Emir, Murat (My University, 2009)
Bankacılık sektöründeki ilk sermaye standardını 1988 tarihli Basel I Uzlaşısı oluşturmuştur. Ancak bu Uzlaşı, yayımlandığı ilk günden itibaren eksiklikleri nedeniyle eleştirilmeye başlanmıştır. Bu eksikliklerin giderilmesi amacıyla, yeni bir bankacılık sermaye standartları taslağı Basel Komitesi tarafından 1999 yılında tartışılmaya açılmıştır. Basel II olarak da bilinen bu taslak, yeni bankacılık sermaye standartları olarak 26 Haziran 2004 tarihinde Basel Komitesi tarafından yayınlanmıştır. Basel II’nin asıl amacı bankacılık sektöründe istikrarı sağlamak olmakla beraber, KOBİ’lerin de bu düzenlemelerden etkilenmesi kaçınılmazdır. Ülkemizde bankacılık sektörünü yakından ilgilendiren Basel II Sermaye Uzlaşısının uygulanmaya başlaması ile birlikte, söz konusu Uzlaşı metninin bankacılık sektörüne ve reel sektöre önemli etkileri olacaktır. Basel II uygulamaları ile birlikte, artık kredi maliyetleri geleneksel kredi sürecinden farklı olarak, bilimsel olarak hesaplanmış risk düzeyleri ile doğru orantılı olarak değişecektir. Kullandırılan kredinin türü, vadesi, teminatı, firma kredi notu gibi çeşitli kriterler firmaların kullanacakları kredilerin fiyatına yansıyacaktır. Bu kapsamda iyi yönetilen, güçlü sermaye yapısına sahip, kayıt dışı faaliyetleri bulunmayan, iyi finanse edilmiş ve gerekli tüm bilgileri zamanında ve yeterli bir şekilde sunarak şeffaflığı sağlayabilen KOBİ’ler potansiyel olarak en iyi dereceyi almak suretiyle, en iyi şartlarda finansman olanaklarına erişim imkanına sahip olacaklardır.

Basel I, was issued in 1988 to set the capital standards for banks. However, Basel I, has been deeply criticized because of its deficiencies in measuring of banking risk since the first day. In order to cover these deficiencies in Basel I Standards, Basel Committee introduced a new proposal for bank capital standards and made it available for discussions in 1999. The proposal has been revised a number of times and finally it was issued as of June 26, 2004. Although the main goal of Basel II is to provide financial stability, SMEs would also be affected. Basel II Capital Accord, which is directly in connection with banking sector in Turkey, is surely going to have important effects both on banking sector and on real sector by these rules. By the application of Basel II, the cost of loans will depend on the risk levels calculated scientifically unlike as it is in traditional procedures of credit risks. Some various criteria such as sorts, terms, collaterals, credit rating of loans will affect the cost of loans. In this framework, SMEs being well managed, having capital strength, refraining from informal activities, being committed to transparency through releasing necessary information on time will have the chance to access to best financing conditions. Therefore, they will potentially get the best ratings.
Keywords: Basel II; Muhasebe; Türkiye_Bankalar ve Bankacılık