Ahmed Avni Konuk ve Mesnevî-i Şerîf Şerhi’nin tasavvuf çalışmaları açısından önemi - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Mesnevî, tasavvufî mirasın en kapsamlı klasiklerinden biridir. Ortaya çıkışından itibâren sürekli genişleyen bir okuyucu halkasına sahip olan eser, tasavvufun hemen her konusuna değinen içeriğiyle hep ilgi çekici olmuş, bu yüzden eser üzerine farklı dönemlerde çeşitli şerhler kaleme alınmıştır. Sûfî muhatapları tarafından bir seyr ü sülûk rehberi ve ilm-i hakāyık metni olarak okunan Mesnevî, şârihlerin üslubunda tasavvufun temel prensiplerinin tatbik edilebileceği bir külliyât olarak kendini göstermiş ve yüzyıllar boyunca bu niteliğinden bir şey kaybetmemiştir. Son dönem sûfîlerinden Ahmed Avni Konuk, Mesnevî-i Şerîf Şerhi isimli eseriyle bu şerh geleneği içerisinde müstesnâ bir yere sahiptir. Bu makale, Ahmed Avni Konuk ve eserinin tasavvufî mirasla literatür bazında muhatap olmak açısından önemini konu almaktadır.

Mathnawi is one of the most comprehensive classics of the sufi legacy. This work has attracted a large circle of readers which ever grew from its appearance due to its comprehensive contents. Hence many other sufis wrote commentaries over Mathnawi in different times. It was considered as a manual for sufi voyage to God as well as an introduction to divine realities by the sufis. This conception always continued until now. Ahmed Avni Konuk, who is a sufi lived in the republican period has a special place due to its famous commentary named The commentary of Mathnawi. This article deals with the evaluation of the commentary and its place among the sufi legacy in terms of the sufi literature.
Ahmed Avni Konuk and importance of his commentary on mathnawi for sufi studies
Keywords: Din Bilimi