Post-crisis changes in capital adequacy regulations for market risk : The impact of Basel IV - Kılıç, Ekrem (My University, 2023)
2008'deki küresel finansal kriz, Basel ihtiyati düzenleme standartlarının kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmesini tetikledi. Piyasa riski için asgari sermaye gerekliliklerinin gözden geçirilmesi, Risk Maruz Değer'in (RMD) yerine Beklenen Açığın (BA) getirildiği revize edilmiş bir çerçeve ile sonuçlanmıştır. Bu tezin amacı, yeni yöntemin (BA) RMD'nin sorunlarını giderip gidermediğini araştırmaktı. Sonuçlar, BA'nın kuyruk olaylarına duyarsız kalma sorununa çözüm getirdiğini göstermektedir. Fakat, BA da RMD gibi tarihsel şoklarla sınırlı olup, geleceğe ekstrapolasyonda bulunmaz. Ayrıca, yaygın olarak kabul edilen bir istatistiksel testin olmaması nedeniyle, BA, RMD'den miras aldığı model riskini arttırmaktadır. Bu nedenle, bu tez, finansal kurumlar için daha iyi bir güvenlik bariyeri olarak hizmet edebilecek alternatif bir önlem - beklenmedik açık (BMA) - önermektedir. Bu tezde, 12 farklı modelin RMD, BA ve BMA sonuçları, 3 parite (EUR / USD, USD / TRY, EUR / TRY) ve 1 kripto para birimi (BTC / USD) kullanılarak karşılaştırılmıştır. Aşırı kayıpların karşılaştırılması, farklı modellerde RMD ve BA için oldukça paralel sonuçlar göstermektedir. Bazı veri kümesi/ model çiftlerinde, BA ile meydana gelen kayıpların daha da yüksek olduğu gözlemlendi. Ek olarak, 10 günlük getirileri kullanılması, modellerin performansını önemli ölçüde bozmaktadır. Öte yandan, önerilen yöntemin sonuçları umut vericidir. Beklenmeyen açıklık modellerinin neredeyse tamamı, beklenen değerlerin makul derecede yakın bir aralığında ihlaller sergiledi.

The global financial crisis of 2008 triggered a comprehensive review of Basel prudential regulation standards. The review of the minimum capital requirements for market risk concluded with a revised framework which replaces the Value-at-Risk (VaR) with Expected Shortfall (ES). The aim of this thesis was to investigate if the new measure (ES) could address the problems of VaR. The results suggest that the ES addresses the issue of being insensitive to tail events. However, ES is also limited to historical shocks and does not extrapolate into the future. Moreover, due to the lack of a commonly accepted statistical test, ES amplifies the model risk that it inherits from VaR. Therefore, this thesis proposes an alternative measure – unexpected shortfall (US) - which may serve as a better safety barrier for financial institutions. In this thesis, VaR, ES and US results of 12 different models are compared using 3 conventional currency pairs (EUR/ USD, USD/ TRY, EUR/ TRY) and 1 cryptocurrency pair (BTC/ USD). The comparison of excessive losses exhibits quite parallel results for VaR and ES across different models. In some dataset/ model pairs the incurred losses under ES were even worse. In addition, the use of 10-daily returns dramatically deteriorates the models' performance. On the other hand, the results of the proposed measure are promising. Almost all of the unexpected shortfall models displayed violations in a reasonably close range of the expected values.
Piyasa riskine ilişkin sermaye gereksinimi düzenlemelerinde kriz sonrası değişiklikler : Basel IV’ün etkileri
Keywords: Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Basel IV; Beklenen Açık; Capital Adequacy; Expected Shortfall; FRTB; FRTB Market Risk; Piyasa Riski; Risk capital; Risk management; Risk sermayesi; Risk yönetimi; Riske Maruz Değer; Sermaye Gereksinimi; Turkey; Türkiye; Value at Risk