Rüzgar Enerjisi ve Çevresel Potansiyelinin Keşan Örneği Üzerinden İncelenmesi - KURŞUN, BERRİN (My University, 2019)
Enerji ihtiyacının sürekli artması, yaygın kullanılan enerji kaynaklarının kısıtlı, tükenebilir ve çevreye zararlı olması alternatif enerji kaynaklarınınkullanılmasını gerekli kılmıştır. Bu çalışmada amaç, rüzgar enerjisinin mesken elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamakta ne kadarsürdürülebilir bir seçenek olduğunu incelemektir. İnceleme sonucunda, Edirne ili rüzgar türübini kurulumu için en uygun bölgelerden biriolarak belirlenmiştir. Edirne’de ekonomik olarak rüzgar enerji santrali (RES) kurulumu için uygun rüzgar hızı ve kapasite faktörü değerinesahip bölgelerinden olan Keşan ilçesi için 2018 yılı nüfusu ve nüfusun gerekli mesken elektrik ihtiyacı dikkate alındığında, 19 MW’ lıkbir RES yatırımının ilçenin mesken elektrik ihtiyacını karşılayacağı tespit edilmiştir. Yapılan projeksiyon çalışmaları sonucunda 2050 yılınakadar gerekli mesken elektrik ihtiyacının karşılanması için ise 165 MW’lık RES kurulması gerekmektedir. Ayrıca, çalışmamızda rüzgarenerjisinden elektrik eldesi sonucunda oluşan CO2 salınımları ile Türkiye’de mevcut durumda elektrik üretimi sonucu CO2 salınımlarıkarşılaştırılmıştır. Elektrik ihtiyacının rüzgar enerjisiyle karşılanması durumunda, CO2 salınımında %97,96 azalma sağlanacağı belirlenmiştir.Keşan özelinde rüzgar enerjisinin 2050 yılına kadar Keşan’daki elektrik ihtiyacını karşılama potansiyeline sahip olduğu belirlenmişve Türkiye’nin rüzgar enerji potansiyelini maksimum kapasitede kullanması ile ülkenin karbon salınımı azaltım hedeflerine ulaşılmasındabüyük katkı sağlayabilecek düzeyde olduğu belirlenmiştir.

Increasing energy demand, limitedness of fossil fuels and adverse effects of fossil fuels necessitates the utilization of alternative energy technologies. Here the aim is to assess the sustainability of wind power to meet the domestic electricity demand. In this study, areas feasible to implement wind turbines in Turkey are evaluated according to their wind energy potential. Edirne is found to be one of the most feasible areas to implement wind turbines strategically. When the population in Keşan (one of the most feasible areas in terms of wind speed and capacity factor in Edirne) and necessary electricity quantity are considered for the base year 2018, it is found that wind turbine with a total capacity of 19 MW can meet this demand. When projection till 2050 is performed, 165 MW capacity can meet necessary demand quantity. Additionally, CO2 emissions via electricity generation with wind and current energy mix in Turkey have been compared. %97,96 CO2 emission reduction is found with wind electricity generation. Also, there is enough wind energy potential in Keşan to meet energy demand till 2050 and if Turkey utilizes its wind capacity to the fullest, this can contribute significantly to satisfy Turkey’s CO2 emission reduction targets.
Analysis of Wind Energy and Environmental Potential: Keşan Case
Keywords: Çevre Bilimleri; Enerji ve Yakıtlar; Çevre Mühendisliği; Yeşil, Sürdürülebilir Bilim ve Teknoloji; Nükleer Bilim ve Teknolojisi; Çevre Çalışmaları