Çevrimsel (run around) ısı geri kazanım sistemlerinde kullanılan serpantinlerdeki boru dizilim çeşitlerinin toplam verime etkisinin incelenmesi - Kurt, Yaşar (My University, 2021)
Hastane, temiz oda, laboratuvar gibi özel hijyen şartları gereken uygulamalarda üfleme ve emiş hatlarının birbirinden bağımsız olması sebebi ile çevrimsel (run around) ısı geri kazanım sistemleri sıkça tercih edilmektedir. İlk yatırım ve işletme maliyeti diğer ısı geri kazanım sistemlerine oranla daha yüksek olan bu sistemlerin ısıl verimlilik oranları ülkemizde son derece düşüktür. Bu çalışmada sistem verimini arttırmak amacı ile ısıl verimi doğrudan etkileyen serpantin boru dizilim şekilleri farklı coğrafik bölgelerde bulunan iller için incelenmiştir. Çalışma için özel olarak üretilen serpantinler deneysel olarak test edilip elde edilen sonuçlar ampirik ısı transferi formülleri yardımı ile özel olarak geliştirilen bir yazılım programına aktarılmıştır. Kullanılan programının ticari kaygı gütmeyen bağımsız kuruluşlarca test edilip sertifikalandırılmış olması çalışmada elde edilen bulguların teoriden çok gerçeklik olgusuna yakınlığının ispatı niteliğindedir. Yazılım aracılığı ile elde edilen bulgular grafiksel olarak karşılaştırılıp yorumlanmıştır. Çalışma kapsamındaki serpantinlerden ısıl verimlilikleri en yüksek olanlar her bir şehir için tespit edilmiştir. Bu vesile ile farklı şehirler için kullanılması önerilen serpantin tasarımlarının daha verimli sistemlerin hayata geçirilmesi adına bir katkı sunması amaçlanmaktadır.

In ventilation and air conditioning applications which requiring special hygiene conditions such as hospitals, clean rooms and laboratories, run around heat recovery systems are frequently preferred due to the fact that the blowing and suction lines are independent from each other. The thermal efficiency rates of these systems, whose investment and operating costs are higher than the other heat recovery systems, are extremely low in our country. In this study, in order to increase the efficiency of the system, coil pipe alignment patterns that directly affect the thermal efficiency have been examined for cities where located in different geographical regions. Coils which specially produced for the study were tested experimentally and the results obtained were transferred to a specially developed software program with the help of empirical heat transfer formulas. The fact that the program used has been tested and certified by independent non-commercial organizations is a proof that the results used in the study are closer to reality rather than theory. The results which gain through the software program were compared graphically and interpreted. Among the coils in the study, the ones with the highest thermal efficiency were determined for each city. On this occasion, it is aimed to make contribution to the realization of more efficient systems with the coil designs recommended for use in different cities.
Keywords: Coil’s Design Parameters; Çevrimsel (Run Around) Isı Geri Kazanım Sistemi; Isıl Verimlilik; İklimlendirme; Makine mühendisliği; Mechanical engineering; Run Around Heat Recovery System; Serpantin Tasarım Parametreleri Air Conditioning; Thermal Efficiency