Türkiye'de kadın emeğinin tarihsel dönüşümü - Çiğdem, Beyza (My University, 2020)
ÖZETTÜRKİYE’DE KADIN EMEĞİNİN TARİHSEL DÖNÜŞÜMÜBu çalışmanın temel amacı; Türkiye’deki kadın emeğinin tarihsel süreç içerisindeki değişim ve gelişiminin incelenmesidir. Kadınların emek piyasaları içerisindeki konumlarının belirlenmesi noktasında genelde dünyada uygulanan makro-ekonomik modeller, özelde ise makro-ekonomik modellere uygun olarak ülkelerin kendi ekonomilerinde uyguladıkları politikalar büyük önem taşımaktadır.Makro-ekonomik modeller çerçevesinde Türkiye’de uygulanan ekonomi politikalarının emek piyasası yapısında ve kadınların bu piyasalar içindeki konumları üzerinde yaratmış olduğu değişim, 1923 yılından itibaren ele alınmış ve günümüze kadar geçirdiği değişimler nitelik ve nicelik bakımından incelenmiştir. Kadınların konumlarının değişimi; sayısal görünüm, sektörel dağılım, mesleksel dağılım ve statü dağılımlarındaki değişim ekseninde sunulmuştur. Bunlara ek olarak, kadınların emek piyasalarına dâhil olmaları noktasında önemli bir belirleyiciliğe sahip olan eğitim düzeyi ve vasıf düzeyi, medeni hal, yaş, ataerkil yapılanma gibi faktörler de çalışma kapsamında ayrıca değerlendirilmiş ve bu faktörlerin kadın emeği üzerindeki etkileri tartışılmıştır.Çalışmada son olarak, tarihsel süreç içerisinde çözülemeyen aksine daha da büyüyen kadın istihdamı sorununun nedenleri ortaya koyulmaya çalışılmış ve çözüm önerileri tartışılmaya çalışılmıştır.

ABSTRACTHISTORIC TRANSFORMATION OF WOMEN’S LABOR IN TURKEYThe main purpose of this study is to examine historical process of the change and development of women’s labour, in Turkey. In determining the positions of women in labor markets, macro-economic models generally applied in the world and in particular the policies implemented by countries in their own economies in accordance with macro-economic models have great importance. The influence of the economic policies that have been applied in Turkey on the structure of the employment market and on the transformation concerning women’s position within this market has been examined throughly since 1923 within the framework of macro-economic models. The changes that occured until today are analyzed in terms of quality and quantity. The change of women's positions; numerical view, sectoral distribution, occupational distribution and status distributions are presented on the axis of change. In addition to these, factors such as education level and qualification level, marital status, age, patriarchal structuring, which are important determinants of women's participation in labor markets, were also evaluated and discussed within the extent of the study and the effects of these factors on women's labor.
Keywords: Çalışanlar; Çalışma ekonomisi; Economic Policies; Ekonomi Politikaları Women’s Labor; Employees; Kadın Emeği; Kadınlar; Labor economics; Turkey; Türkiye; Women