Futbolda taktiksel dar alan oyunların dayanıklılık sürat çeviklik sıçrama ve dengeye etkisi - Akyüz, Cem (My University, 2025)
Futbolda taktiksel dar alan oyunların dayanıklılık sürat çeviklik sıçrama ve dengeye etkisi Amaç: Futbolda hücum, savunma ve geçiş durumlarına göre tasarlanan taktiksel dar alan oyunların denge, sıçrama, sürat, çeviklik ve dayanıklılığa etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya taktiksel dar alan antrenman grubunda 16 (yaş: 14,81±0,40 yıl, boy: 172,88±4,98 cm, vücut ağırlığı: 59,51±5,04 kg, VKİ: 19,89±1,15 kg/ m2), dar alan antrenman grubunda 16 (yaş: 15,69±0,48 yıl, boy: 177,46±7,86 cm, vücut ağırlığı: 67,08±7,14 kg, VKİ: 21,27±1,45 kg/ m2) ve kontrol grubunda 11 (yaş: 14±0 yıl, boy: 167,68±6,74 cm, vücut ağırlığı: 52,64±6,67 kg, VKİ: 18,66±1,51 kg/ m2) genç erkek futbolcu katılmıştır. Çalışma 8 hafta süresince haftada 2 kez uygulanmıştır. Taktiksel grup hücum, savunma ve geçiş uyarlamaları olan dar alan oyunları uygularken, dar alan grubu müdahalesiz çalışmalar uygulamıştır. Kontrol grubu ise rutin futbol antrenmanlarına devam etmiştir. Tüm dar alan oyunlar 40x52m2 alanda 5v5+2 kaleci ile ve 30x40m2 alanda 3v3+2 kaleci ile 4 tekrardan 3 dakika olarak uygulanmıştır. Tekrarlar arası 1 dakika dinlenme verilmiştir. Antrenmanların öncesinde ve sonrasında genç futbolcuların denge, dikey sıçrama, 10 m ve 30 m sürat, topla-topsuz çeviklik, aerobik-anaerobik dayanıklılık performansları ölçülmüştür. Skewness-Kurtosis normallik testlerine göre grupların normal dağılım gösterdiği belirlenmiştir. Grup içi karşılaştırmalarda paired sample t-test, gruplar arası karşılaştırmalarda one-way-anova testi kullanılmıştır. Bulgular: Taktiksel dar alan grubunun sağ-sol denge, 10 m ve 30 m sürat, topsuz çeviklik, anaerobik performans değerlerinde, dar alan grubunun sağ-sol denge, 30 m sürat, topsuz çeviklik değerlerinde, kontrol grubunun topsuz çeviklik ile 30 m sürat değerlerinde, grupların gelişim farkı karşılaştırmalarında ise maksimum güç, ortalama güç, 30 m sürat ve dikey sıçrama değerlerinde istatistiksel fark anlamlıdır (p<0,05). Sonuç: Taktiksel dar alan oyun çalışmaları sonucunda genç futbolcuların sağ-sol bileşik denge, 10 m ve 30 m sürat ve anaerobik performans (RAST) değerleri artmıştır.

The effect of tactical small-sided games on endurance speed agility jump and balance in football Objective: The aim is to investigate the effects of tactical small-sided games, designed according to offensive, defensive, and transition situations in football, on endurance, speed, agility, jumping, and balance. Materials and Methods: A total of 43 young male football players participated in the study: 16 in the tactical small-sided training group (age: 14.81±0.40 years, height: 172.88±4.98 cm, body weight: 59.51±5.04 kg, BMI: 19.89±1.15 kg/ m²), 16 in the small-sided training group (age: 15.69±0.48 years, height: 177.46±7.86 cm, body weight: 67.08±7.14 kg, BMI: 21.27±1.45 kg/ m²), and 11 in the control group (age: 14±0 years, height: 167.68±6.74 cm, body weight: 52.64±6.67 kg, BMI: 18.66±1.51 kg/ m²). The training program was implemented twice a week for 8 weeks. While the tactical group performed small-sided games with offensive, defensive, and transition adaptations, the small-sided group engaged in non-intervention drills. The control group continued with their routine football training. All small-sided games were conducted on a 40x52 m² field in a 5v5+2 goalkeepers format and on a 30x40 m² field in a 3v3 + 2 goalkeepers format, for 4 repetitions of 3 minutes each. A 1-minute rest was given between repetitions. Before and after the training program, balance, vertical jump, 10 m and 30 m sprint, agility with and without the ball, aerobic and anaerobic endurance performances of the young football players were measured. According to the Skewness-Kurtosis normality tests, the data showed a normal distribution. For within-group comparisons, a paired sample t-test was used, and for between-group comparisons, a one-way ANOVA test was conducted. Results: In the tactical small-sided group, significant improvements were observed in right-left balance, 10 m and 30 m sprint, agility without the ball, and anaerobic performance values. In the small-sided group, significant changes were found in right-left balance, 30 m sprint, and agility without the ball. In the control group, significant differences were observed in agility without the ball and 30 m sprint. In the comparison of performance improvements between groups, statistically significant differences were found in maximum power, average power, 30 m sprint, and vertical jump values (p<0.05). Conclusion: As a result of the tactical small-sided games training, improvements were observed in young football players’ right-left composite balance, 10 m and 30 m sprint, and anaerobic performance (RAST) values.
Summary The effect of tactical small-sided games on endurance speed agility jump and balance in football
Keywords: acceleration; anaerobic performance; anaerobik performans; Beden eğitimi ve antrenman; dinamik denge Tactics; dynamic balance; Egzersiz; Exercise; Fizyolojik yönleri; ivmelenme; Öğrenim ve öğretim; Physical education and training; Physiological aspects; rast; Spor; Sports; Study and teaching; Taktik