Uludağ Üniversitesi Meme Cerrahisi Polikliniğine başvuran hastaların başvurma nedenleri ve kendi kendine meme muayenesi yapma durumlarının incelenmesi - Fırat (Arabacı), Ganime (My University, 2002)
Bu araştırma, kadınların meme cerrahisi polikliniğine başvurma nedenleri ve kendi kendine meme muayenesi yapma davranışlarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma, Bursa ili sınırları içinde yer alan Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi meme cerrahisi polikliniğinde uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini; 2001 yılında ilgili kurumun meme cerrahisi polikliniğine başvuran 20 yaş ve üzerindeki kadınlar oluşturmuştur. Örneklem hacminin hesaplanması 2000 yılında ilgili kurumun meme cerrahi polikliniğine başvuran kadın sayısı dikkate alınarak yapılmış ve 383 kadın çalışma kapsamına alınmıştır. Veriler, veri toplama formu aracılığı ile toplanmış, istatistiksel olarak sayı, yüzdelik ve ki kare testi ile değerlenmiştir. Araştırma sonucunda; kadınların %60.3'ünün meme cerrahisi polikliniğine başvurma nedeninin meme sorunu, %24.5'inin hekim/ hemşire önerisi ve %15.2'sinin olağan kontrol olduğu; meme kanseri tarama kapsamında %23.8'inin meme muayenesi için düzenli hekime gittiği ve %64.5'inin mamografi çektirdiği, %55.4'ünün KKMM yapmasına karşın çoğunun kendi kendine meme muayenesi yapma sıklığına, zamanına ve yöntemine uymadıkları belirlenmiştir. Elde edilen bulgular sadece yaş ve aile öyküsünde kanser varlığı KKMM yapmada etkili olduğunu gösterdi.

ANALYSIS OF THE REASONS OF PATIENTS'BREAST-SELF EXAMINATIONS AND THEIR ADMITTANCE TO BREAST SURGERY CLINICS IN ULUDAG UNIVERSITY This study is a definitive investigation and its purpose is to find out the reasons of the attendences of women to the breast surgery clinics and their behaviours of breast-self examination. This investigation was carried out in Uludag University Health Research and Application Center in Bursa. The study includes the women patients 20 years old and older ones who attended to clinics in 2001. The number of patients who accept this investigation was concluded from the number of patient that attented in 2000. 383 patients were included in this study. Data of this study was collected with questinary form. The results were evaluated statistically via number, percentage and x² test. Result of the study revealed that the reasons of the admittance to clinics vere as follows: problem in breast in 60.3% of patients, advice of a doctor/ nurse in 24.5%, routine control in 15.2%; while 23.8% of the patients regulary visited their physicians and 64.5% of them had a mammography in the cantest of breast cancer screening program. We also found out that 55.4% of patients do their breast-self examination but most of them do not apply it in proper period and proper technique. By this case, age and having cancer in family is effectual in breastt-self examination.
Keywords: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği; Meme Kanseri