Sosyal medyanın Afrika topluluklarına etkisi (örnek olay Uganda) - Mohammed, Wamala (My University, 2018)
Bu çalışma; sosyal medyanın, Afrika toplumlarını toplumsal, ekonomik ve siyasi açıdan nasıl etkilediğini araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırma, Uganda’yla ilgili bir örnek çalışmadır. Bu çalışma; sosyal medyanın, Uganda’daki insanları toplumsal, ekonomik ve siyasi etkileşimler bakımından nasıl etkilediğini tespit etmek; sosyal medyanın, toplumsal, ekonomik ve siyasi ortamdaki rolünü belirlemek ve Uganda’da toplumsal, ekonomik ve siyasi çevrelerde sosyal medyanın etkisini saptamak amaçlarını kapsamaktadır. Bu çalışma, etkileşimli inceleme tasarımını temel almaktadır. Birincil veriler, hem fiziksel hem de internet üzerinden uygulanacak şekilde hazırlanmış soru listesi kullanılarak toplanmıştır.Tesadüfi ve tesadüfi olmayan örneklem teknikleri kullanılarak, 5150 internet kullanıcısı arasından 2250 katılımcının yer aldığı bir örnek hacmi seçilmiştir. Veriler; Sosyal Bilimler İstatistik SPSS versiyon 16) aracılığıyla tanımlayıcı istatistikler kullanılarak analiz edilmiştir. Buna ek olarak; değişkenler arasındaki ortaklığı belirlemek için, korelasyon ve regresyon analizi uygulanmıştır.Sonuç olarak, sosyal medya ile Uganda halkı arasında önemli pozitif bir ilişki ortaya çıkmıştır. Hükümetin, Uganda’da sosyal medya kullanıcılarının sayısını artırmak için kolay veya ücretsiz erişim ve internet hizmetlerine ulaşılabilirliği sağlaması gerektiği ileri sürülmektedir.Araştırmacı; liderlik usüllerinin şekillendirilmesinde sosyal medyanın rolünü ve etkisini analiz etmek suretiyle çatışma sonrası yeniden yapılanma süreçlerinin incelenmesini tesviye etmek, sosyal medya ve iş liderliğini artırmak için ise ICT’nin açığa çıkarılmamış bir potansiyele sahip olduğunu, sosyal medya kullanımının nasıl yönetilmesi ve Afrika toplumlarında ceza hukukunun hangi rolü üstlenmesi gerektiğiyle ilgili gelecek bir araştırmayı önermektedir.

This study was aimed at investigate how social media impacts African societies socially, economically and politically. The research design employed was a case study of Uganda. The study was guided by the following objectives; to establish how social media influences people socially, economically and their political interactions in Uganda, to determine the role social media plays in Social, economic and political environment in society and to determine the impact of social media on the Social, economic and political environment in Uganda. The study was based on a correlation survey design. Primary data was collected using pre-tested self-administered structured questionnaires issued to respondents both physical and online internet users.A sample size of 2250 respondents was selected from a population of 5150 internet users using probability and non-probability sampling techniques. Data was analyzed using descriptive statistics using Statistical Package of Social Science (SPSS) version 16. In addition, Correlation and regression analysis was carried out to establish the association among the variables.The results revealed a positive significant relationship between the impact of social media and society in Uganda. The researcher concluded that there was a substantial relationship between the two variables and recommended that since there is a significant relationship between the two variables, the government should ensure easy or free access and availability of internet services to increase the numbers of social media users in Uganda.Given the significant influence of social media on the people, it is imperative that internet service providers to subsidize the cost of interest to enable more people access social media. There is need for sensitization of the public about the use of internet and social media to attain social, economic and political growth and development.The researcher suggests future research on how ICT has an untapped potential to enhance post-conflict reconstruction processes, Social media and business leadership by analyzing the roles and influence of social media in shaping leadership processes, and how social media usage should be governed and what role should criminal law take in African societies.
Keywords: Africa; African society; Afrika; Internet; İnternet ve Afrika Toplumu social media; Kitle iletişim araçları; Mass media; Political aspects; Siyasi yönleri; Social aspects; Social media; Sosyal medya; Sosyal yönleri; Uganda