Gladio tipi örgütlenmelerin Türkiye’de yoğun eylemliliklerde bulunduğu 1990’lı yıllarda gazetecilerin öldürülme nedenleri ve bu dönemde Türkiye’de basının aldığı tavrın öldürülen gazetecilerin ardından okuyucuya sunulan haberlere göre incelenmesi - Öz, Halil Burak (My University, 2012)
Gladio, 1990’lar, Gazetecilik, Öldürülen Gazeteciler ÖZET 1990’LI YILLARDAKİ GAZETECİ CİNAYETLERİYLE GLADİONUN İLGİSİ Türkiye’de öldürülen gazetecilerin büyük bölümü 1990'lı yıllarda öldürülmüş ya da kaybedilmiş olmasına karşın, bu konuda kapsamlı bir çalışma yapılmamıştır. 1990’lı yıllarda öldürülen veya kaybedilen gazetecileri konu alan bu çalışma mülakatlara ve kapsamlı bir gazete arşivi araştırmasına dayanmaktadır. Çalışmada, 1990'lı yıllarda Türkiye'deki derin devlet projesi olarak gladio örgütlenmelerinin yoğun faaliyetleri göz önünde bulundurularak, bu örgütlenmelerin ekonomik siyasi yapılanması, gazeteci cinayetleriyle ilişkisi araştırılmıştır. Gazeteci meslek örgütlerinin Türkiye’de öldürülen gazetecilere dair yayınladıkları listeler ve bunlardaki farklılıklar, hatalar irdelenmiş, hangi isimlerin neden bu listelerde olup, hangi isimlerin neden olmadığının eleştirisi yapılmıştır. Çalışmada 1990’lı yıllarda Türkiye’deki siyasi yapı, basın üzerindeki baskılar ve gazetelerin ekonomik yapılanması incelenmiştir. Bu dönemde gazetecilerin içinde bulundukları atmosferin anlaşılması açısından da dönemin tanıklarından yararlanılan bir sözlü tarih çalışması yapılmıştır. Çalışmanın temelini oluşturan bölümde ise kapsamlı arşiv çalışması ile dönemin gazetelerinin gazeteci cinayetlerin hangi kriterlere göre, nasıl ve ne oranda ele aldığının tespiti amaçlanmıştır. Gazetelerin 1990’lı yıllarda gazeteci cinayetleri konusunda ne oranda kamuoyu oluşturma görevini yerine getirdiği ve gazeteciler arasında mesleki dayanışma ise arşiv çalışması dahilinde sorgulanan diğer unsurlar olmuştur. Bu çalışmada, 1990’lı yıllarda birçok gazetecinin, öldürülmesinden veya kaybedilmesinden gladio örgütlenmelerinin sorumlu olduğu sonucuna varılmıştır. Her gazetenin bu cinayetleri kendi sermaye yapısı ve siyasi yapısına göre ele aldığı,gazetelerin bu konuda yeterli kamuoyu oluşturamadığı ve gazeteciler arasında mesleki dayanışmanın yeterli olmadığı tespit edilmiştir. Gladio, journalism, 1990’s, killed journalists

THE RELATIONSHIP BETWEEN MURDERS OF JOURNALIST IN THE 1990’S AND GLADIO Most journalists were killed or lost in Turkey in the 1990s, although there has not been a comprehensive study on this issue. This study which is subject journalists who were killed or 'lost' in the 1990's, is based on interviews and an extensive research on newspaper archive In this study, as the project of Turkey's deep state , gladio organizations’ economic and political structure and the relationship between jorunalist murders and these organizations were investigated, by considering of intensive activities of these organisations in the 1990’s. The lists and its differences and errors which published by journalist organisations were investigated and criticised which names were on the lists, which names were not and why. In this study, political structure, pressures on press and economic structures of newspapers in Turkey in 1990's were investigated. During this period, because of appearing the 'zeitgeist' that journalists were being in, an oral history study was conducted with the witnesses of this period. In the section which forms the basis of the study with an extensive archival research,it is aimed to state what proportion and how the newspapers of the period dealed with murders of journalists according to which criterias. What proportion newspapers fulfilled the task of creating public opinion and professional solidarity among journalists are the other factors that queried within the archive project. In this study,it is concluded that, killing or losing of many journalists in the 1990’s is because of gladio organizations. It is stated that, every newspaper dealed with the murders of journalists according to its capital structure and political structure; failed to mold public opinion adequately about this issue and there was not enough professional solidarity among journalists.
Keywords: Basın; Gazeteci Cinayetleri; Gazetecilik; Suçlar_Gazetecilik